CG Live

Vaš pogled na grad

Podrška Unicefa Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović, održala je, u prostorijama Ministarstva, sastanak sa Marijom Mokrovom, v. d. zamjenice šefa predstavništva Unicefa u Crnoj Gori. Razgovoru su prisustvovale i Maja Kovačević, koordinatorka programa obrazovanja u Unicefu, direktorica Direktorata za srednje obrazovanje, Marija Lalatović, i direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Slavica Ilinčić. Dvije strane su razmijenile mišljenja o tekućim inicijativama koje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta organizuje u dijelu priprema za predstojeću školsku godinu. 

Marija Mokrova je govorila o globalnoj kampanji koju su, zajedno, pokrenuli Unicef, Unesko i Svjetska banka, upozoravajući na negativan uticaj zatvaranja škola na učenike, posebno na njihovu socijalizaciju i mentalno zdravlje. U tom smislu, bilo je riječi i o dalekosežnim posljedicama izostanka učenja, psihofizičkom zdravlju djece, naročito one iz osjetljivih grupa, ali i o preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koje sugerišu da čak i u izuzetno teškim epidemiološkim uslovima trerba razmotriti sve mogućnosti da škole ostanu otvorene. Predstavnice Unicefa su, govoreći o pripremama nove školske godine, istakle značaj povratka sve djece u škole, bez obzira na uzrast, podršku nastavnicima, kao i neophodnost da se nadoknadi gubitak u učenju i obezbijedi podrška za socijalni i emocionalni razvoj, ali i zaštita mentalnog zdravlja djece. „Mi smo uvijek za povratak djece u škole, ali samo po preporukama Instituta za javno zdravlje“, kazala je Milica Kadović, ističući da je od ranije poznat stav Ministarstva da su, ipak, suštinski prioriteti zaštita zadravlja i sigurnost djece i zaposlenih, ali da se predstavnici Ministarstva nadaju da će djeca u škole, ove godine, moći da krenu redovno. 

Tokom sastanka, bilo je riječi i o tekućim aktivnostima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta – u tom smislu, govorilo se o obilascima, koje sprovode direktorice Direktorata, crnogorskih regija sa ciljem upoznavanja stanja na terenu, razgovora sa direktorima osnovnih i srednjih škola, analize stanja u obrazovnom sistemu, planovima i strategijama kojima, u narednom periodu, treba posvetiti pažnju. Predstavnice Unicefa su osobito pohvalile segment rada Ministarstva koji se tiče razvoja platforme za digitalno obrazovanje, uz poseban osvrt na visoku transparentnost koja je odlikovala protekle onlajn upise.  

Predstavnice Ministarstva su istakle da se raduju svakoj saradnji sa Unicefom i da im je ona posebno važna, dok je gospođa Mokrova istakla da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u svom programu i djelovanju, i dalje može da računa na podršku Unicefa.