CG Live

Vaš pogled na grad

Premijer Krivokapić primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Austrije

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Austrije u Crnoj Gori, Nj. E. Anu Janković.

Premijer Krivokapić zahvalio je ambasadorki Janković na izuzetnoj kooperativnosti i čestitao na dobijenoj Medalji za zasluge za doprinos unapređenju saradnje, jačanju međudržavnih veza i prijateljstva Crne Gore i Austrije, koje svjedoči o njenoj posvećenosti i predanosti visokoj misiji koju je obavljala u Crnoj Gori.

Premijer Krivokapić se prisjetio Samita za Zapadni Balkan koji je održan u Beču, čime je iskazan izuzetan odnos Austrije i njenog kancelara prema svim zemljama Zapadnog Balkana, naročito prema Crnoj Gori, kao i zajedničkog napora koji su obje strane uložile u borbu protiv društveno – ekonomski razarajuće pandemije COVID-19.

Predsjednik Vlade ocijenio je da se između Crne Gore i Austrije ostvaruje odlična i sadržajna saradnja na svim nivoima koja je rezultirala podrškom koju Austrija u kontinuitetu pruža kako Crnoj Gori, tako i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Crna Gora je Vaš iskreni prijatelj i partner i sve ono što ste činili i činite za našu državu u toku pristupnih pregovora koji su, shodno i našim unutarpolitičkim promjenama, ušli u jednu, rekao bih, ambiciozniju i bržu fazu, doživljavam kao Vašu potvrdu da ste prepoznali istinsku i neupitnu orjentisanost Crne Gore ka evroatlantskim vrijednostima i idealima, rekao je Krivokapić.

Premijer je kazao da u svijetlu Nove metodologije, u kojoj se konstatuje da nijedno novo poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, reformske aktivnosti u oblasti vladavine prava i realizacija privremenih mjerila ostaju apsolutni prioritet u djelovanju crnogorskih institucija. Premijer Krivokapić se osvrnuo na značajan potencijal koji Crna Gora posjeduje u oblasti zdravstvenog turizma koji bi mogao biti stavljen u funkciju post – COVID oporavka građana Austrije, te da je potrebno zajednički obilježiti lokacije i ustanove koje bi tu uslugu mogle da pruže, na obostranu korist, a sve u interesu zdravlja ljudi.

Ambasadorka Ana Janković zahvalila je premijeru Krivokapiću na prilici koja joj se pružila da može da zahvali na crnogorskom gostoprimstvu i intezivnoj saradnji sa predstavnicima crnogorske administracije. 

Zahvaljujem  Vam na prilici da se pozdravim sa Vama. Moj boravak u Crnoj Gori bio je izazovan i interesantan. Vrata su mi uvijek bila otvorena i za Vas, naša ostaju otvorena uvijek, takođe. Boravak u Crnoj Gori bio je divno i korisno iskustvo. Zahvaljujem i na Medalji koju sam dobila. Puno mi znači, ali sam svjesna da nije dobijena samo za moj lični doprinos, već kao zasluga za sve što je uradilo Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, poručila je Janković.

Janković je izrazila i žaljenje što se pojedini ambiciozni planovi bilateralne saradnje nijesu mogli ostvariti do kraja zbog COVID – 19 pandemije, ali da će se R. Austrija fokusirati na kreiranje programa za oporavak i produbljivanje saradnje nakon COVID krize.

“Zadovoljstvo je vidjeti Crnu Goru koja  nastavlja put ka EU i što je neupitan njen evroatlantski kurs. Na kraju, mogu optimistično da zaključim da je evropska budućnost Crne Gore izvjesna i neosporno je da će Republika Austrija nastaviti da vas otvoreno podržava na putu vladavine prava i evropske integracije. Želim Vam sve najbolje, kako na ličnom tako i na poslovnom planu i navijam da Crna Gora što prije postane punoprvana članica EU”, zaključila je ambasadorka Ana Janković.