CG Live

Vaš pogled na grad

DZ PG dobija digitalni rendgen aparat – snimanje će trajati samo dva minuta

DZ PG dobija digitalni rendgen aparat, snimanje će trajati samo dva minuta

Zahvaljujući donaciji američkih i domaćih firmi, podgorički Dom zdravlja dobiće digitalni rendgen aparat početkom novembra mjeseca. Vrijednost ove donacije je preko 70 hiljada eura.

Na ovaj način biće pojednostavljene i značajno ubrzane dijagnostičke procedure. Npr. ukoliko pregled sad traje oko osam minuta, na novom aparatu će trajati svega dva minuta. Dakle, pregled će biti ubrzan tri do četiri puta.

Osim toga, doza zračenja biće značajno umanjena.

Uz to, pouzdanost dijagnostičkog procesa biće povećana.

Na ovaj način smanjiće se i troškovi za štampanje snimaka na filmu jer će se snimci narezivati na CD. Njihova distribucija biće pojednostavljena, a postoji mogućnost arhiviranja i naknadnog pregledanja digitalnih snimaka.

Prenos kroz mrežu je skoro momentalan, prostor za arhiviranje je neograničen, alat za prikaz je računar, dostupan je svuda, moguć je daljinski pristup i postoji jedinstven standard DICOM.

Kompletan proces je dakle, efikasniji, ekonomičniji, pouzdaniji i sigurniji i za pacijenta i osoblje.

Podsjetiću i da je, zahvaljujući simbiozi direktora DZ Podgorica dr Danila Jokića i donatora, ova ustanova do danas dobila donacije vrijedne preko 200 hiljada eura. Zaključno sa ovim digitalnom aparatu, vrijednost donacija je uvećana na oko 300 hiljada eura. Zahvaljujući ljudima dobre volje, usluge građanima Podgorice značajno su unaprijeđene.

Dr Jelena Borovinić Bojović