CG Live

Vaš pogled na grad

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede državni sekretar mr Nebojša Veličković, direktor Direktorata za poljoprivredu mr Miroslav Cimbaljević i načelnik direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac obišli su gazdinstvo Vukčević tj. firmu D.O.O Kapital- Angus u Podstrani, Podgorica.

Farma se bavi uzgojem goveda Angus u sistemu krava-tele i trenutno imaju 55 priplodnih krava, 33 junadi i teladi, kao i 15 bikova u tovu. Gazdinstvo je dobilo medjunarodni sertifikat za izvaredan kvalitet mesa.

Angus je tovna rasa nastala u Škotskoj, odličnog kvaliteta mesa sa dobrom marmoriranošću. Ovu rasu odlikuje dobra otpornost na različite agroekološke uslove, dobra reprodukcija i izuzetno laka teljenja. Šansa ove rase je i u organskom uzgoju zbog patražnje ovog mesa koje je u stalnom usponu.

Tokom posjete razgovaralo se o trenutnoj situaciji ovakvog načina proizvodnje i budućim koracima kako bi se unaprijedila ova sfera i povećao broj farmera i obim proizvodnje. Predstavnici ministarstva su iskazali spremnost da sugestije farmera nadju svoje mjesto u budućem Agrobudzetu i svojim aktivnostima.