CG Live

Vaš pogled na grad

Ministarka zdravlja u radnoj posjeti zdravstvenim ustanovama u Pljevljima

Ministarka zdravlja u radnoj posjeti zdravstvenim ustanovama u Pljevljima
Nabavljen digitalni rendgen, uskoro i skener, a 2022. započinje izgradnja nove bolnice u Pljevljima

U Opštoj bolnici Pljevlja počelo je snimanje na novom digitalnom rendgen aparatu, a do kraja ove ili početkom naredne godine ova zdravstvena ustanova dobiće i novi, savremeni skener, najavila je tokom radne posjete pljevaljskim zdravstvenim ustanovama ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

  • Svakako najvažnija vijest za stanovnike ove sjeverne opštine je da će u toku 2022. godine započeti izgradnja nove Opšte bolnice u Pljevljima. To je projekat koji je više od 10 godina obećavan građanima Pljevalja, a nije realizovan, kazala je ministarka Borovinić Bojović. Ona je istakla da će se ovaj projekat realizovati uz angažman svih nadležnih institucija, kako bi, kako je rekla, konačno ugledao svjetlost dana.

Ministarka je danas sa direktorom OB Pljevlja dr Sašom Grbovićem i kolegama obišla pacijente na COVID odjeljenju.

  • Konstatovali smo da je u ovom trenutku broj pacijenata koji se hospitalno liječi manji u odnosu na prethodne nedjelje, a posebno me obradovalo da od nedavno, tačnije od posljednjeg talasa pandemije, pacijenti u bolnici u Pljevljima koriste neinvazivnu ventilaciju. Naravno moramo imati u vidu da se radi o izuzetno teškim pacijetima, čija je prognioza i zbog prirode njihove osnovne bolesti i komorbiditeta, uz COVID, svakako neizvjesna. Takođe, sa radiolozima sam obišla Odjeljenje radiologije na kojem se trenutno obavlja snimanje sa novim digitalnim rendgen aparatom, koji je značajno bolji od onog što se do sada koristio i koji je bio star 30 godina. Nadam se da ista sudbina neće zadesiti i ovaj novi digitalni aparat i da ćemo svjedočiti većim i češćim nabavkama važnih dijagnostičkih sredstava. Prednost ovog aparata je u tome što je zračenje mnogo manje, vrijeme trajanja pregleda je značajno kraće. Veoma važna vijest je da će skener u OB Pljevlja stići najkasnije krajem ove ili početkom naredne godine, a tehnički uslovi za njegovo postavljanje već postoje, navela je dr Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da se, na veoma konstruktivnom sastanku sa načelnicima odjeljenja OB Pljevlja, upoznala sa svim problemima u funkcionisanju bolnice, nedostatkom kadra, koji je, kako je kazala, osnovni i suštinski problem.

  • Mi ćemo zbog ovakvih problema krenuti u analizu, a vrlo brzo nadamo se i u realizaciju projekta obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova za život medicinskog kadra, odnosno započećemo nadam se veoma brzo aktivnosti na izgradnji stambenih jedinica za naše zdravstvene radnike i ljekare i zdravstveno osoblje, kazala je ministarka zdravlja.

Ona je dodala da su je kolege upoznale i sa činjenicom da imaju veliki broj nekontrolisanih ili loše kontrolisanih bolovanja, na kojima su pojedini zdravstveni radnici i više godina zaredom.

  • Ovo je problem koji morao da rešavamo sistemski. Komisija koja se bavi problematikom bolovanja formirana je nanovo u Ministarstvu zdravlja i maksimalno ažurno će raditi svoj posao u narednom periodu, kako bi svi zajednički mogli da očekujemo prosperitet u smislu rešavanja zdravstvenih problema stanovništva čitave države, najavila je ministarka Borovinić Bojović.

Zahvaljujući se ministarki na posjeti, direktor pljevaljske bolnice dr Saša Grbović je kazao da su ih obradovale vijesti koje su posebno ohrabrujuće za građane Pljevalja vezano za izgradnju bolnice, koja je, kako je rekao, najavljivana već više puta, ali od toga do sada nije bilo ništa.

  • Ovo su prvi konkretni koraci ka realizaciji tog projekta, kako za izgradnju bolnice tako i za rješavanje stambenih pitanja medicinskih radnika u Pljevljima, kako bi se konačno ljudi motivisali da ostanu ovdje i da bolnica dobije odgovarajući broj ljekara, kako bi mogli da funkcionišu i adekvatno pružaju zdravstvenu zaštitu, kazao je dr Grbović.

On se zahvalio i na pomoći oko nabavke nove opreme digitalnog rendgena i skener aparata, čime će, kako je kazao, zdravstvena zaštita građana Pljevalja biti praktično zaokružena u potpunosti.

  • Tokom današnje posjete ministarka Borovinić Bojović nam je mnogo pomogla svojim sugestijama vezano za organizaciju rada, a i liječenje pacijenata. Zajedno smo obišli COVID odjeljenje, gdje je dr Borovinić Bojović praktično odradila veliku vizitu, obišla svakog pacijenta pojedinačno, ohrabrila ih, a nama dala sugestije za njihovo dalje liječenje, istakao je dr Grbović.

Tokom posjete Pljevljima ministarka je obišla i Dom zdravlja i uvjerila se u funckionsanje zdravstvene zaštite na primarnom niovu u ovoj sjevernoj opštini u vrijeme pandemije izazvane virusom korona.