CG Live

Vaš pogled na grad

Delegacija turske pokrajine Mugla i grada Bodruma u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Nakon radne posjete ministra Aleksandra Stijovića Republici Turskoj, gdje se nakon razgovora sa turskim ministrom poljoprivrede i šumarstva Bekirom Pakdemirlijem sastao sa predstavnicima privrednika i investitorima zainteresovanim za ulaganje u Crnu Goru, turska delegacija okruga Mugla i grada Bodruma na čelu sa guvernerom Bilgenom Bajerom i gradonačelnikom Ahmetom Arasom posjetila je Crnu Goru.

Na čelu sa guvernerom Bajerom i predsjednikom Arasom članovi turske delegacije su i predsjednik Odbora direktora „Azka Holding“ grupe – Bulent Kaja, predsjednik Privredne komore – Mahmut Serdar Kocadon, predsjednik Udruženja hotelijera Bodruma – Omer Dengiz, predsjednik kancelarije za morsko dobro – Orhan Dinc, potpredsjednik Opštine Bodrum – Tajfun Jilmaz, predsjednik Tursab-a – Juksel Aslan, viši savjetnik – Murat Iskender Jasar kao i savjetnica Domla Bildi.

Predstavnici Vlade Crne Gore, na čelu sa ministrom Stijovićem sa prijateljima iz Turske su održali niz poslovnih sastanaka, a sastanci su upriličeni i sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem i ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem, crnogorskim poslanicima i privrednim subjektima. Razgovaralo se o budućoj saradnji, unapređenju odnosa i budućim investicijama u sektorima poljoprivrede, brodogradnje i turizma.

Guverner Bilgen Bajer je ocijenio da će ova i slične posjete doprinijeti već postojećoj ekonomskoj i kulturološkoj razmjeni između naše dvije zemlje, posebno po pitanju povećanja broja investicija iz Turske u Crnu Goru.

„ Ovakvi susreti pospješuju kvalitetnije upoznavanje između nas. Uvjereni smo da Crna Gora posjeduje značajne potencijale i mogućnosti za investiranje. Naš predsjednik Redžep Tajip Erdogan i kompletan kabinet Vlade Republike Turske su upoznati sa našom posjetom i potencijalima Crne Gore i saradnji sa Crnom Gorom pridaju veliki značaj“, ocijenio je guverner Bajer.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović se zahvalio na posjeti iskazavši uvjerenje da postoji veliki prostor da učimo jedni od drugih, kao i mogućnost da sarađujemo u različitim oblastima i da kroz prijateljski i parnerski pristup uzdignemo i poljoprivredu i turizam kao i druge oblasti u interesu za obije zemlje.

Razmijenjena su iskustva iz oblasti poljoprivrednog sektora i sektora šumarstva, uz namjeru za jačanjem saradnje u dijelu investicija i razvoja kako poljoprivrednog sektora tako i sektora turizma i brodogradnje u Crnoj Gori.