CG Live

Vaš pogled na grad

PREMIJER SPAJIĆ SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA PROSVJETE

PREMIJER SPAJIĆ SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA PROSVJETE

Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržavaju zahtjeve predstavnika Sindikata prosvjete da bi trebalo da se unaprijedi materijalni položaj, ali i uslovi rada prosvjetnih radnika. Na sastanku sa predstavnicima Sindikata, premijer Milojko Spajić je ponudio partnerski odnos Vlade i Sindikata kako bi se već u narednoj godini donijelo dugoročno, sistemsko, rješenje ovog i svih drugih otvorenih pitanja u prosvjeti.

Prethodna Vlada, koja je potpisala Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete u decembru 2022. za period od skoro godinu (do 1. novembra 2023. kada je formirana 44. Vlada), nije stvorila preduslove da obećano i potpisano ispuni.

Preduslovi da do povećanja zarada na početku 2024. Godine dođe, iz člana 22 GKU-a, koji glasi: „Zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. Godinu saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koeficijenti složenosti poslova dodatno će se razmotriti, o čemu će se donijeti poseban Sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024.“, nijesu ispunjeni.

Naime, prethodna Vlada nije potpisala Sporazum, ali ni svojim glavnim srednjoročnim dokumentom na osnovu kojeg se vrši planiranje budžeta (Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period 2023. –2026. Godine) usvojenim u julu, nije predvidjela povećanje zarada prosvjetnim radnicima u okviru limita potrošnje.

Tokom sastanka, predstavnicima Sindikata je ukazano na to, ali i saopšteno da su prioriteti ove Vlade pronalaženje rješenja za sve urgentne probleme u prosvjetnom sistemu. To su, između ostalog, i problem vršnjačkog nasilja u školama, uslovi rada i zaštita prosvjetnih radnika na radnom mjestu, bezbjednost u školama, loši rezultati na testiranjima. Kako je problema više, potrebno je kreirati institucionalni odgovor u najkraćem roku.

Predsjednik Vlade je istakao, da je zajednički rad na otklanjanju problema krucijalan, jer je oblast prosvjete jedan od najvažnijih stubova razvoja i napretka društva.

Spajić je ocijenio da se mora prekinuti praksa da se problemi koji traže sistemski odgovor rješavaju stihijski, kako bi kratkoročno zadovoljili zahtjeve. Neophodno je krenuti u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema.