CG Live

Vaš pogled na grad

Ambasadorka Republike Turske u zvaničnoj posjeti Opštini Pljevlja

Ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori, Nj. E. Songul Ozan boravila je danas u zvaničnoj posjeti Pljevljima, gdje se susrela sa predsjednikom Opštine Rajkom Kovačevićem i predsjednikom Skupštine opštine Dragišom Sokićem.

Predsjednik Opštine poželio je dobrodošlicu ambasadorki, istakavši da mu posjeta pričinjava čast, kako zbog podsjećanja na iskreno prijateljstvo dva naroda i dvije države, tako i u pogledu nastavka buduće saradnje između Opštine Pljevlja i Ambasade Turske u Crnoj Gori.

Kovačević je upoznao gošču sa ekonomskim, turističkim i privrednim potencijalima Pljevalja, naglasivši da je najsjevernija crnogorska opština termoenergetski centar Crne Gore, ali i grad sa dugim trajanjem, „u kom su različite vjere, konfesije i nacije izgrađivale toleranciju koja je postojana u biću svakog Pljevljaka“.

Čelni čovjek pljevaljske opštine istakao je značaj podrške koju je turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA, u saradnji sa Ambasadom Republike Turske, kroz niz projekata u različitim oblatima usmjerila Pljevljima. On je, takođe, poveznicom dvije države naveo i inicijativu za potpisivanje sporazuma o bratimljenju Opštine Pljevlja sa turskim gradom Bursom, koji će otvoriti nove perspektive daljeg razvoja.

Ambasadorka Republike Turske, Nj. E. Songul Ozan zahvalila se rukovodstvu Opštine na prijatnom dočeku, naglasivši da su Pljevlja važan crnogorski grad za Republiku Tursku.

Njena Ekselencija, ambasadorka Ozan, kazala je da su Pljevlja svijetli primjer crnogorskog grada u kom se cijeni multinacionalnost i multikonfesionalnost, čime Pljevljaci svojim primjerom pokazuju drugima kako se zajedno živi, naročito danas, kada je, kako je naglasila, mir najpotrebnije sačuvati.

Ona je naglasila da Turska prepoznaje Crnu Goru kao primjer ubrzanog napretka u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, istakavši da je Republika Turska u potpunosti otvorena prema svim programima naše države na tom putu.

Ambasadorka i predsjednik Kovačević razgovarali su i o potencijalnim zajedničkim projektima, kako u oblasti energetike, tako i jačanju daljeg partnerstva i saradnje u oblasti industrije.

Sagovornici su saglasni da treba unaprijeđivati dalje odnose Crne Gore i Republike Turske, iskazavši uvjerenje da će, uvezivanjem na više polja djelovanja, u budućnosti tako i biti.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja