CG Live

Vaš pogled na grad

Crnogorska policija posvećena jačanju saradnje sa Italijom u suočavanju sa ključnim bezbjednosnim izazovima

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin sa saradnicima sastao se danas sa zamjenikom direktora Odjeljenja za javnu bezbjednost/šefom kriminalističke policije Republike Italije Vitorijom Rizijem, ambasadorom Lukom Zelioliem i njihovim saradnicima.

Današnji sastanak bio je prilika za razgovor o dosadašnjoj uspješnoj saradnji crnogorske i italijanske policije, koja je rezultat snažnog partnerstva i međusobnog povjerenja dvije prijateljske službe, ali i povod za razmjenu iskustava i razmatranje budućih modaliteta saradnje.

Republika Italija, kao jedan od najznačajnih spoljnopolitičkih partnera naše države, pruža snažnu podršku crnogorskoj policiji kako na bilateralnom planu, tako i kroz brojne projektne aktivnosti, što doprinosi jačanju ukupnih kapaciteta u borbi protiv svih oblika kriminala.

Operativna saradnja crnogorske kriminalističke policije sa italijanskim bezbjednosnim službama rezultirala je efikasno sprovedenim istragama u otkrivanju i lišavanju slobode počinilaca najtežih oblika organizovanog kriminala.

Sagovornici su se saglasili da su ostvareni značajni rezultati na polju suzbijanja prekograničnog kriminala, što je umnogome proisteklo i iz operativne saradnje crnogorske policije i italijanskih bezbjednosnih službi i agencija. Saradnja sa Odjeljenjem javne bezbjednosti MUP-a Italije i Guardia di Finanza je operativno snažna i efikasna u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, posebno na moru.

Kontinuirano dobra saradnja se ogleda u okviru projekta razmjene policijskih sužbenika tokom ljetnje turističke sezone i za očekivati je da se ovaj oblik saradnje nastavi i u periodu koji je pred nama.

Obje strane istakle su otvorenost i spremnost za dalje unaprjeđenje saradnje na svim nivoima i zajedničko suočavanje sa svim bezbjednosnim izazovima.