CG Live

Vaš pogled na grad

Digitalna transformacija – neophodan preduslov daljeg razvoja Crne Gore

Digitalna transformacija – neophodan preduslov daljeg razvoja Crne Gore

Na konferenciji OECD i Evropske unije: na visokom nivou o Jugoistočnoj Evropi pod nazivom: Odliv ljudskog kapitala – Oblikovati zajedno budućnost,  ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, kao panelista na Drugom ministarskom panelu Transformacija talenata u Jugoistočnoj Evropi: Razvijte današnje ljude za sjutrašnji kapital, govorio je o različitim izazovima i mogućnostima tehnološkog razvoja Crne Gore i potrebi uređenja tržišta rada, te pristupima i putu ka digitalnoj transformaciji Crne Gore.

„Digitalna transformacija je postala imperativ daljeg razvoja svake zemlje u svijetu i podrazumijeva integraciju digitalnih tehnologija u sve aspekte razvoja privrede i društva. Prateći pozitivne trendove,  Crna Gora je spremna da radi na osnaživanju digitalnih vještina cjelokupnog društva u cilju održivije i prosperitetnije budućnosti za sve naše građanke i građane, kao  i privredu“, istakao je Đurović.

On je kazao da  je digitalna transformacija jedan od strateških prioriteta Crne Gore, te da su  kroz strateška dokumenta digitalne veštine prepoznate kao osnovno sredstvo i prednost, ne samo za zaposlene, već i za nezaposlene koji žele da učestvuju na tržištu rada. „Vjerujem da će novi imidž i ambijent Crne Gore kao moderne, digitalizovane zemlje učiniti odliv radne snage manjim, a posebno mladih talentovanih ljudi. Mladi su naš najveći kapital. Upravo je na nama da zadržimo mlade u državi i da uspostavljanjem adekvatnih politika i ambijenta smanjimo njihovu potrebu da odlaze iz Crne Gore“, zaključio je ministar.

Projekti poput „Razvoj infrastrukture za širokopojasni pristup internetu“, koji je uvršten na Jedinstvenu listu projekata Crne Gore, mogli bi da smanje digitalni jaz i obezbede fiksnu širokopojasnu vezu za obrazovne ustanove, bolnice, javne ustanove, opštine i domaćinstva, sa poseban fokus na ruralna područja, povećati poslovne mogućnosti u svim privrednim sektorima i omogućiti uključivanje svih učesnika i zajednica kroz pristup informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Potpuno smo svjesni da svi ovi procesi treba da budu dobro koordinisani i da  sve relevantne institucije treba snažno da se povezuju i uče jedni od drugih, sprovodeći komplementarne aktivnosti. U tom cilju, Vlada  će raditi na formiranju  posebnog tijela koje će baviti digitalizacijom i inovacijama i međuresornom i međuinstitucinalnom sradnjom u ovoj oblasti.“

Na marginama Konferencije ministar Đurović je imao bilateralne susrete sa V.D. ministrom za razvoj i saradnju Slovenije Stanislavom Raščanom, Potpredsjednikom Vlade za ekonomske poslove, koordinaciju ekonomskog sektora i investicije Sjeverne Makedonije Fatmirom Bitićijem, kao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije Srbije, Draganom Stevanovićem.

Ministar se sastao i sa Ministarkom finansija i ekonomije Albanije, Delinom Ibrahimaj, Ministrom industrije, preduzetništva i trgovine Kosova Rozetom Hajdari, Državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Zdenkom Lučićem, Državni sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Rumnije Kornelom Ferutom i Zamjenicom Minsitra vanskjih poslova Bugarske Velislavom Petrovom.