CG Live

Vaš pogled na grad

Evropska investiciona banka: Vlada pruža priliku da se pomogne Crnoj Gori u dostizanju punopravnog članstva u EU

Evropska investiciona banka: Vlada pruža priliku da se pomogne Crnoj Gori u dostizanju punopravnog članstva u EU

Vlada Crne Gore i Evropska investiciona banka imaju saradnju posebno na realizaciji ključnih kapitalnih projekata u sektoru transporta, unapređnja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, zelene agende, energetike i obrazovanja, saopšteno je nakon jutrošnjeg sastanka u Kabinetu predsjednika Vlade. 

Delegaciju Evropske investicione banke predvodio je Markus Berndt, v.d. generalnog direktora Evropske investicione banke, a sastanku je prisustvovala i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Popa Kristina 

Pored predsjednika Vlade dr Dritana Abazović, sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Vlade dr Jovana Marović, potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministar finansija Aleksandar Damjanović i izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda (IRF) Irena Radović

Vršilac dužnosti generalnog direktora EIB-a Markus Berndt saopštio je: „Ova posjeta bila je sjajna prilika da uvjerimo Vladu da planiramo nastaviti biti strateški partner Crne Gore. Želimo da proširimo svoju finansijsku i stručnu podršku kako bismo osigurali da se Crna Gora brže oporavi od posljedica COVID-19, da nastavi sa socio-ekonomskim razvojem i uzbrza pristupanje EU. Naš novi razvojni ogranak, EIB Global, omogućiće nam da još više proširimo ovu podršku.

Otkad je Crna Gora nezavisna, Evropska investiciona banka obezbijedila je 1 milijardu EUR u vidu investicija, otključavši time dodatno finansiranje u iznosu od 2 milijarde EUR u zemlji. Mi možemo pomoći da se ova cifra uveća putem dugoročnog finansiranja i savjetodavne podrške, te stapanjem naših finansijskih sredstava sa EU grantovima i fondovima, kako bi se osigurala održiva budućnost za građane i preduzeća u Crnoj Gori. Želim da zahvalim Vladi Crne Gore što nam je pružila priliku da pomognemo Crnoj Gori da raste i razvija se u svojim naporima da dostigne punopravno članstvo u Evropskoj uniji. 

„Ugovor o zajmu koji ćemo danas potpisati sa IRF-om pomoći će crnogorskim kompanijama da transformišu svoje poslovanje i pređu u klimatski neutralnu, cirkularnu i održivu ekonomiju. Ovaj zajam je još jedan znak kontinuirane podrške EIB Globala Crnoj Gori i njenoj transformaciji u održivu i zelenu ekonomiju, sposobnu da stvori radna mjesta i prihode za građane Crne Gore“, naveo je Berndt. 

Poželivši dobrodošlicu predstvnicima Evropske investicione banke (EIB), predsjednik Vlade Abazović je naglasio važnost podrške u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u sektoru energetike sa fokusom na izgradnji vjetro-elektrana i solarnih elektrana. Premijer Abazović je istakao da bi na taj način došlo do unapređenja energetske održivosti Crne Gore i bili stvoreni preuslovi za ubrzani ekonomski i društveni razvoj.

Prioritet za ovu Vladu jeste i izgradnja autoputa Bar Boljare i njegovo umrežavanje u širi putni koridor koji vodi preko Beograda do Budimpešte. Sve navedeno omogućiće da Luka Bar počne raditi punim kapacitetom i u ovom smislu očekujemo podršku Evropske investicione banke, naznačio je predsjednik Vlade Abazović. 

Potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović iskazao je zadovoljstvo na intezivnoj saradnji sa Evropskom investicionom bankom i izrazio očekivanja da će u budućnosti ta saradnja biti još intezivnija posebno u dijelu renoviranja dijela željezničke pruge kao i unapređenja putne infrastrukture. U ovom smislu, informisao je prisutne o brzom završetku projektne dokumentacije za ostale dionice auto-puta, kao i namjeri da se iskoriste međunarodne razvojne institucije kako bi nam pomogle u implementaciji ovog kapitalnog projekta za našu državu.

Predstavnica Investiciono razvojnog fonda Irena Radović naglasila je važnost Evropske investicione banke u razvoju malih i srednjih preduzeća. Posebno je istakla napore na realizaciji zelene i digitalne agende i naglasivši da će u tom smislu IRF nastaviti dalje aktivnosti.