CG Live

Vaš pogled na grad

Intenzivirati saradnju sa Njemackom

Intenzivirati saradnju sa Njemačkom u procesu evropskih integracija

„Odlučni smo da obezbijedimo napredak u evropskim integracijama u oblasti zaštite životne sredine, s tim u vezi posebnu i dužnu pažnju posvetićemo ulcinjskoj Solani i zaštićenim područjima u okviru koncepta Natura 2000“.

poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović na sastanku sa ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori, Robertom Veberom, napominjući da u tom procesu očekuje saradnju NVO i civilnog sektora.

Ministarska je zahvalila ambasadoru na kontinuiranoj podršci SR Njemačke u procesu ispunjavanja mjerila iz Poglavlja 27 i istakla da su znanja i iskustva njemačkih eksperata od ključnog značaja, podsjećajući da njemački ekspert pruža podršku Opštini Ulcinj i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u definisanju optimalnog modela upravljanja Parkom prirode Ulcinjska solana i implementaciji mjera zaštite ovog područja, ali i da imamo kontinuirano ekspertsku podršku u okviru koncepta „Natura 2000“.

Ministarka Novaković Đurović saopštila je ambasadoru da može da očekuje otvorenost i transparentnost u saradnji, sa čime se ambasador Veber usaglasio, napominjući da će Njemačka nastaviti da pruža kontinuiranu podršku na ekspertskom i tehničkom nivou.

Takođe, ambasador Veber je ministarki Novaković Đurović saopštio da je Njemačka spremna da pruži Crnoj Gori dodatnu finansijsku podršku za realizaciju projekata kojima bi se doprinijelo zaštiti i očuvanju životne sredine, a samim tim i ispunjavanju mjerila iz veoma zahtjevnog Poglavlja 27.

Na sastanku je razgovarano i o temama energetske efikasnosti.

Sastanku su prisustvovali Ljubiša Pavićević, v.d. generalnog direktora Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju i klimatske promjene i Kristof Brojnih, zamjenik šefa misije.