CG Live

Vaš pogled na grad

IV Javni poziv za mjeru 3 u okviru IPARD II programa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je 14. februara IV javni poziv za mjeru 3 u okviru IPARD programa. Riječ je o podršci investicijama u fizički kapital koja se odnosi na preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.

Javni poziv za mjeru 3 trajaće 45 dana, rok za podnošenje zahtjeva biće od 14. februara do 31. marta 2022. godine. Podrška je obezbijeđena za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata, nabavku opreme, mašina i uređaja. Prihvatljivi troškovi kroz mjeru 3 kreću se od 40.000 eura do 1.500.000 eura.

Ova mjera namjenjena je podršci prerađivačkim kapacitetima i ima za cilj unaprjeđenje subjekata u poslovanju hranom, kako bi isti ispunili EU standarde u pogledu bezbjednosti hrane i imali mogućnost nesmetanog stavljanja proizvoda na tržište.

Podrška iznosi do 50% od ukupno prihvatljivih troškova po projektu, a dodatna sredstva od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. EU kofinansiranje iznosi 75% od javnih troškova, a Nacionalno kofinansiranje 25%, dok će minimalna ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznositi 40.000 eura (bez PDV-a), a maksimalna 1.500.000 eura ( bez PDV-a).