CG Live

Vaš pogled na grad

Milatović najavio: Uvođenje norme stalnog sezonskog radnika u zakonodavni okvir i poseban zakon o CRPS-u

„Proaktivno učešće i sinergijsko djelovanje svih članova Savjeta za konkurentnost čini ovu platformu mjestom koje generiše jako dobre ideje, zdrav i otvoren dijalog i važne predloge koji se dalje transponuju u norme i direktive od velikog značaja za unapređenje konkurentnosti naše privrede i dobrobit građana“, kazao je ministar Jakov Milatović predsjedavajući 15. sjednicom Savjeta.

Današnja sjednica je bila posebno važna zbog daljeg razvoja i unapređenja poslovnog ambijenta jer se ticala izmjena i dopuna Zakona o radu i Zakona o privrednim društvima.

„Potreba za izmjenama ova dva zakona sistemski je važna. Do izmjena i dopuna važnih zakona u oblasti tržišta rada doći će u trećem i četvrtom kvartalu tekuće godine. Uveliko se radi na tome, radujemo se svi uvođenju norme stalnog sezonskog radnika u naš pravni sistem. U Crnoj Gori prepoznatljiv je sezonski karakter tržišta rada, a već u narednoj godini uvođenjem ove norme doći će do unapređenja adekvatne radne snage, što je od posebnog značaja za naš turistički sektor“, kazao je ministar.

„Jako mi je drago, da u korelaciji sa predstavnicima svih društvenih aktera mogu da najavim i poseban zakon o CRPS-u i registraciji privrednih subjekata“, najavio je Milatović.

On je naglasio da se treba držati provjerenih i dobrih rješenja država iz regiona koje su oblast o privrednim društvima regulisali sa više zakona, te je jasno da postoji potreba izdvajanja zakonske regulative o Centralnom registru privrednih subjekata i registracije istih kao posebnog zakona, a izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima uopštiti direktive i zakonske norme prilagođene EU.

Dodatno, na sjednici detaljnije su predstavljeni programi Ministarstva ekonomskog razvoja za podršku privredi: Program za unapređenje konkurentnosti, Program za razvoj prerađivačke industrije i Program za razvoj i promociju zanatstva, čiji je ukupan iznos 5.200.000 eura. Javni poziv za prijave za sredstva iz ovih programa MER će raspisati tokom naredne sedmice. Dodatno su predstavljene i aktivnosti na kreiranju Kreditno-garantnog fonda, kao nezavisne institucije koja će sektoru MMSP i preduzetnicima obezbijediti lakši i povećan pristup sredstvima finansiranja.

Takođe, predstavljen je i Fond za inovacije, kao nova institucija koja sprovodi inovacionu politiku Vlade Crne Gore a ima za cilj da kroz razvoj inovacionog ekosistema utiče na konkurentnost naše privrede, ocijenjeno je na današnjoj sjednici.

Kako je najavljeno, tema naredne sjednice Savjeta za konkurentnost je borba protiv sive ekonomije.