CG Live

Vaš pogled na grad

Evropa sad: Minimalna penzija da bude 450 eura

Evropa sad: Minimalna penzija da bude 450 eura

Lideri Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić i Jakov Milatović kao i predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore Momo Joksimović saglasni su da se u što kraćem roku moraju nastaviti reforme, a koje će penzionerima donijeti poboljšanje životnog standarda uz minimalne penzije od 450 eura.

Lideri Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić i Jakov Milatović kao i predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore Momo Joksimović saglasni su da se u što kraćem roku moraju nastaviti reforme, a koje će penzionerima donijeti poboljšanje životnog standarda uz minimalne penzije od 450 eura.

Prema riječima lidera Pokreta “Evropa sad” uz politički uticaj koji će biti formalizovan nakon izbora “lakše će se sprovoditi sve započete reforme”.

„U drugoj fazi projekta “Evropa sad” želimo da minimalna penzija bude 450 eura. To uključuje nastavak kompleksnih reformi i izmjene zakona koje smo počeli kao članovi 42. Vlade“, kazao je Spajić.

Kako je naveo, penzioneri bi mogli osjetiti najavljeno povećanje faznom implementacijom reformi u roku od, kako je kazao, “12 mjeseci od preuzimanja vlasti nakon prvih narednih izbora”.

„Ispunićemo 100 odsto svega što kažemo, a to podrazumijeva i plan da se nezaposlenost svede na minimum“, naveo je Spajić.

“Razlika između prve i druge faze sprovođenja reformi koje uključuje “Evropa sad” je i činjenica da ćemo nakon izbora imati značajan politički uticaj što će nam olakšati sprovođenje”, izjavio je Milatović.

On je kazao da je stanje u Fondu PIO godinama unazad bilo “poražavajuće”,  te da je “dolaskom 42. Vlade to prekinuto”.

“Visoke penzije u Crnoj Gori imali su oni koji su bili najveći krivci za položaj penzionera”, kazao je Milatović navodeći kao primjer sadašnjeg ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića čija je penzija “bila 2.000 eura”.

Na konferenciji je govorio i predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR) Momo Joksimović koji je izrazio zabrinutost zbog trenutnog položaja penzionera kojih je blizu 120 hiljada.

Joksimović je kazao da su “penzioneri obeshrabljeni i zaboravljeni” uprkos činjenici da su gradili ovu zemlju. Sada su, prema njegovim riječima, “zaboravljeni od Skupštine i svi ih se sjete samo pred izbore”.

„Penzioneri neće biti najamnici već krojači sopstvenih sudbina“ kazao je Joksimović i naglasio da daje punu podršku najavljenim reformama “Evropa sad” te da penzioneri jedino “vjeruju” Spajiću i Milatoviću da mogu realizovati suštinsko poboljšanje socio-ekonomskog položaja penzionera.