CG Live

Vaš pogled na grad

Ministar Radulović odao poštu Erhardu Buseku

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović prisustvovao je u Beču sahrani Erharda Buseka, cijenjenog austrijskog političara i nekadašnjeg vicekancelara te zemlje.

Busek je tokom svoje karijere, posebno za vrijeme funkcije koordinatora Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, predstavljao osvjedočenog prijatelja zemalja regiona promovišući ideju da integracija zemalja kandidata za članstvo predstavlja podstrek njihovoj evropeizaciji i reformama. Važio je za izvrsnog poznavaoca prilika u Jugoistočnoj Evropi. Zalagao se za članstvo u EU zemalja Zapadnog Balkana, kao i generalno za veću ulogu Unije u našem regionu.

Od 1991. do 1995. godine Busek je bio lider Austrijske narodne partije. Za to vrijeme bio je i vicekancelar u velikoj koaliciji sa socijaldemokratama i istovremeno ministar nauke i istraživanja, a od 1994. godine ministar prosvjete. Od 1996. godine bio je koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI), a između 2000. i 2002. godine izaslanik austrijske Vlade za proširenje EU. Od 2002. do 2008. godine vršio je funkciju specijalnog koordinatora Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, a kasnije i Inicijative za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SECI), te upravnika Instituta za regiju Dunava i centralne Evrope. Njegovo ime nosi nagrada koju godišnje dodjeljuje medijska organizacija za jugoistočnu Evropu SEEMO, za doprinos boljem razumijevanju u regionu.

Odavši poštovanje uvaženom državniku, ministar Radulović je uz izraze saučešća kazao da odlazak Buseka predstavlja gubitak za njegovu zemlju, kao i za Zapadni Balkan kome je bio posvećen. Njegove državničke sposobnosti, ocijenio je, popločale su put Austrije ka EU, ali i ukazale pravac zemljama našeg regiona ka boljoj, svjetlijoj i zajedničkoj evropskoj budućnosti.