CG Live

Vaš pogled na grad

OB BP dobila PCR aparat: Ova bolnica je za primjer, zadivljena sam rezultatima

Nakon Instituta za javno zdravlje, DZ Kotor, KCCG i DZ Berane, svoju PCR laboratoriju dobila je i OB Bijelo Polje. Ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović je tokom posjete bjelopoljskoj bolnici ocijenila je da je ova ustanova, pod rukovodstvom direktora dr Kenana Erovića, od aprila prošle godine do danas, ostvarila zadivljujuće rezultate.

„Danas je pušten u funkciju PCR aparat kojim ćemo dodatno rasteretiti Institut za javno zdravlje i to je samo jedan od servisa koji su u međuvremenu za ovo kratko vrijeme uspostavljeni u ovoj bolnici“, kazala je dr Borovinić Bojović.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da je u kratkom periodu bolnica renovirana i od ruine dovedena do ustanove koja je za ponos. Osim toga, Ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost za brojne specijalizacije i supspecijalizacije, a u međuvremenu je počeo da radi i onkološki konzilijum.

„Bolnica u Bijelom Polju je jedan od primjera koji pozitivno svjedoči o tome kako, uz dobru volju i namjeru za kratko vrijeme može mnogo toga da se učini“, ocijenila je ministarka zdravlja.

Direktor bolnice, dr Kenan Erović zahvalio je na sluhu nadležnog resora za potrebe pacijenata sa sjevera države.

„Tokom perioda koji je iza nas, imali smo bezrezervnu podršku ministarke zdravlja i Ministarstva zdravlja i u vezi sa dodjelom specijalizacija i u vezi sa nabavkom najsavremenije opreme i u vezi sa decentralizacijom zdravstvenog sistema. Tako ćemo od ove godine imati specijaliste iz užih grana medicine koje do sada nikada nijesu postojale u Bijelom Polju. Takođe, bilo je nezamislivo da može postojati onkološki konzilijum van Klinike za onkologiju KCCG. Odnedavno, zapravo prije petnaest dana počeo je da radi onkološki konzilijum u Bijelom Polju zahvaljujući kojem naši pacijenti sada ne moraju da putuju do centra u Podgorici kako bi primili svoju redovnu terapiju. Recimo, pacijentu iz Plava kojem je do sada trebalo četiri do pet sati da dođe do Podgorice zbog pregleda, sada sve završava kod nas“, objasnio je direktor bolnice, dr Kenan Erović.

Kapitalnim budžetom za ovu godinu, u OB Bijelo Polje biće renovirano Interno odjeljenje, i to prvi put poslije 50 godina, a predviđena je i nabavka magnetne rezonance.

„Savremenim projektom koji će biti realizovan u toku ove i naredne godine, Interno odjeljenje će dobiti novi sjaj kakav zaslužuje. S druge strane, nabavka magnetne rezonance je veliki iskorak u dijagnostici“, ocijenio je dr Erović.

On je dodao i da će, zahvaljujući obezbijeđenoj donaciji, biti renovirano dječije odjeljenje OB Bijelo Polje.

Erović je istakao i da su tokom posljednjih 10 mjeseci ostvarili velike uštede. Dug, koji je iznosio milion eura, sveden je na oko 250 hiljada. Kao primjer, Erović navodi smanjenje računa za medicinski otpad koji je mjesečno iznosio oko 20 hiljada eura, a sada je oko dvije hiljade, računi za vodu smanjeni su sa pet na dvije i po hiljade eura mjesečno, a računi za struju sa 13 hiljada na manje od šest hiljada.

U Bijelom Polju, kako je primijetila ministarka zdravlja, pohvalan je i odnos bolnice sa Domom zdravlja.

„Danas sam posvjedočila jako bliskom i važnom odnosu i saradnji primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Ljekari u Bijelom Polju su se udružili i istrajni su na zajedničnom zadatku, a to bolje sjutra za zdravlje svih građana države Crne Gore“, zaključila je ministarka zdravlja.

Dr Borovinić Bojović je ranije ove nedjelje posjetila OB Pljevlja gdje je počeo da radi najsavremeniji skener, jedan od najnaprednijih u državi, vrijedan 242 hiljade eura. Aparat je kupljen zahvaljujući donaciji Rudnika uglja Pljevlja od 85 hiljada eura, a ostali iznos obezbijeđen je iz budžeta.