CG Live

Vaš pogled na grad

Održan sastanak sa predstavnicima mljekarskog sektora

Održan sastanak sa predstavnicima mljekarskog sektora

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, državni sekretar resornog ministarstva Budimir Mugoša i direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević su sa saradnicima  održali još jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima saveza stočara Crne Gore i i otkupljivačima mlijeka u cilju rešavanja problema u ovom sektoru.

Ministarstvo je u okviru svojih zakonskih i finansijskih mogućnosti maksimalno izašlo u susret farmerima dajući do 17 euro centi po kilogramu mlijeka i intezivno radi da sve obaveze prema farmerima isplati u što kraćem roku. Neke zahtjeve otkupljivača Ministarstvo nije moglo prihvatiti jer nijesu u skladu sa zakonom i agrobudžetom za ovu godinu.

Farmeri su izrazili zahvalnost i razumijevanje za sve što je Ministarstvo uradilo u poslednje vrijeme ali su od otkupljivača zatražili povećanje otkupnih cijena proporcionalno povećanju maloprodajnih cijena mlijeka.

Zahvaljujući posredničkoj ulozi ministarstva i korektno iznijetim stavovima sa strane stočara i predstavnika mljekarskog sektora očekujemo određen rast otkupnih cijena sirovog mlijeka.

Ministarstvo će kroz kreiranje novih mjera kroz agrobudžet za 2023. godinu nastaviti da stvara povoljan ambijent za poljoprivrednike,a jedna od mjera će biti obezbjeđivanje stočarima uzimanje u zakup državnog zemljišta.