CG Live

Vaš pogled na grad

Održana prezentacija Agrobudžeta na Cetinju, Budvi i Podgorici

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održali prezentaciju Agrobudžeta u skupštinskoj sali Opštine Cetinje, sali Opštine Budva i na Biotehničkom fakultetu u Podgorici.

Agrobudžet za 2022. godinu veći je u odnosu na prethodne, opredijeljena su sredstva u iznosu od preko 50 miliona eura, a poljoprivrednicima sa područja Cetinja, Budve i Podgorice predstavljen je širok set mogućnosti koji se sprovodi u preko 60 mjera.

Mjere su raspoređene kroz direktna plaćanja, što u biljnoj, što u stočarskoj proizvodnji, ali i kroz mjere ruralnog razvoja, razvoja infrastrukture i niza drugih mjera kroz koje je moguće ostvariti podršku.

Predočeno je da su direktna plaćanja u segmentu kako biljne proizvodnje tako i dijelu stočarke proizvodnje su povećana u prosjeku od 10% do 30%, dok je kao odgovor na nastale okolnosti na tržištu hrane Ministarstvo spremilo set mjera podrške za ratarsko povrtarske kulture i proizvodnju krompira u Crnoj Gori, nabavku 2500 plastenika kao i vaučere od 200 eura za oko 20 000 registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

Predstavnici ministarstva su istakli da je poseban fokus usmjeren na očuvanje genetičkih resursa za sektor mljekarstva i sektor govedarstva kao i kroz 26 mjera ruralnog razvoja gdje ukupna podrška iznosi i do 80%.

Ministarstvo je prilikom kreiranja ovogodišnjih mjera je uzelo u obzir sve predloge koji su došli kako od poljoprivrednih proizvođača tako i od udruženja, uz preporuke Evropske komisije, čime je stvoren balans u cilju stvaranja modaliteta da se napravi što bolja klima kada je u pitanju poljoprivreda u Crnoj Gori.

Proizvođači su iskazali posebno interesovanje za mjere podrške koju mogu ostvariti za direktna plaćanja u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, nabavku mehanizacije i sistema za navodnjavanje, podizanje novih zasada, žensko preduzetništvo i niz drugih mjera podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Agrobudžet za 2022. godinu je razvojni i podržani su svi sektori. Sve mjere podrške opredijeljene poljoprivrednim proizvođačima uvećane su za minimum od 10% do 30% u odnosu na prethodnu godinu čime će se direktno doprinijeti unapređenju primarne proizvodnje i preradnih kapaciteta.

Predstavljen je i međunarodni projekat DIGITALNO PREDUZETNIČKO GNIJEZDO i4.0 INDUSTRIJA U CRNOJ GORI – DigN€st, koji se finansira od strane ERASMUS programa (EU), u kom je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedan od partnera.

Cilj projekta je doprinos povezivanju univerziteta i privrede kroz kreiranje kadrova i digitalnih rješenja koji odgovaraju potrebama privrede, a koje su prepoznate kroz nacionalne politike, strategije i pravce razvoja.

Učešćem u ovom projektu ministarstvo se trudi da unaprijedi primjenu digitalizacije u oblasti poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i da doprinos stimulisanju inovativnog pristupa u proizvodnji.

Sredstva koja su Agrobužetom opredijeljena za 2022. godinu iznose 50,9 miliona eura. Od čega su izdvajanja iz nacionalnog budžeta 35,9 miliona eura, što je za 33% više u odnosu na prethodnu, 47% više u odnosu na 2020. godinu, odnosno 60 % više sredstava u odnosu na 2019. godinu.