CG Live

Vaš pogled na grad

Otvorena audio izložba u gradskoj galeriji u Herceg Novom: Novi pristup sjećanju na žrtve Jasenovca

Sinoć je u galeriji “Josip Bepo Benković” otvorena audio izložba “Jasenovac.Logor smrti-zemlja živih” koja će trajati do 01. aprila.

Autori su iskoristili novi pristup prikazivanju istorijskih dešavanja kako bi potresnim pričama, snažim audio doživljajem i ambijentom posjetioce smjestili u središte stradanja, upoznali ih sa jasenovačkom tragedijom i stravičnim patnjama svih žrtava – Srba, Roma, Jevreja i antifašista različitih nacionalnosti.
Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, poručujući da ona, evociranjem stradanja jasenovačkih žrtava i hrabro gledajući istini u oči, poziva na budnost i borbu protiv nacionalizma, segregacije i diskriminacije, a to je ono što svi dugujemo žrtvama i budućim generacijama.
“Konstruktivno sjećanje na tragediju u Jasenovcu doprinosi prihvatanju i pomirenju koji su ključni za odnose u našem regionu, za postizanje šire društvene promjene, izgradnju demokratskih i odgovornih društava, ali i kao garancija mira. Zato je ova izložba važna – jer budi saosjećanje, koje je moćno oružje protiv zla i mržnje” kazao je Katić.
Jedan od autora, Bogdan Španjević naglasio je da je cilj izložbe „da zajedno pobjegnemo iz logora Jasenovac“.
“U metaforičnom smislu, kada su u aprilu 1945. godine logoraši probili žicu, probili kapiju i izbili na slobodu, oni su fizički pobjegli iz logora. Ako ostajemo u mržnji, ostajemo u duhu tame, metaforički ostajemo u logoru koji nas je zatočio da mrzimo. Ukoliko želimo da se oslobodimo, da nadvladamo i pobjedimo Jasenovac i da zakoračimo u svjetlost, moramo da izađemo iz tih okova i obruča u koje nas vezuje koncept Jasenovca”, objašnjava autor.
Kako je kazala direktorica Javne ustanove “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković”, Slavica Božović, izložba „Jasenovac – logor smrti, zemlja živih“ predstavlja umjetničku interpretaciju istorijskih događaja i stvarnih podataka i kroz drugačiji konceptualni pristup predstavlja sudbine žrtava Jasenovca.
“Multimedijalni sadržaj omogućuje posjetiocu da kroz priče o stradalima u ovom logoru oblikuje novo sjećanje i lični doživljaj stradanja iz kojeg se rađaju ljubav i saosjećanje, umjesto mržnje i straha. Ko ne pamti, ponovo proživljava”, istakla je ona na svečanom otvaranju.
Izložba odgovara na pitanje kako sačuvati sjećanje na genocid i kako industriju zaborava i tehnologiju staviti u službu sjećanja, ocijenila je Gordana Krcunović u ime “Matice Srpske – Društvo članova u Crnoj Gori”, čiji hercegnovski ogranak je inicirao organizaciju izložbe. Ona je kazala da se, kroz svojevrsni liturgijski koncept genocida u Jasenovcu kojim se njeguje izvorni odnos prema istini, stvarnosti i žrtvi, pojavljuje zemlja živih.
Kako je dodala, prirodno je da ova izložba bude upriličena u Herceg Novom, gradu u kojem su trag ostavila dva kolosalna stuba kulture pamćenja Andrić i Njegoš, jer je njena tema kolektivno pamćenje.
Otvaranju izložbe prisustvovali su konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur i opštinski sekretar za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Nenad Vitomirović.
Izložbu “Jasenovac.Logor smrti-zemlja živih” će zainteresovani posjetioci moći će da pogledaju do 01. aprila u periodu od 08 do 19 časova radnim danima i subotom.

Аутори су Дарко Николић и Богдан Шпањевић. Изложба је развијена у сарадњи са стручњацима Музеја жртава геноцида из Београда, као партнером на пројекту који је финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ко-продуцент је “Галерија Штаб” из Београда. Изложба у Херцег Новом се одржава у организацији ЈУ “Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић”, у продукцији дигиталне агенције “NextGame” из Београда, а уз подршку “Матице Српске – Друштво чланова у Црној Гори”.