CG Live

Vaš pogled na grad

Platforma ekonomskog oporavka ogroman iskorak za Crnu Goru

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović prezentovao je Platformu ekonomskog oporavka koja je nedavno usvojena na sjednici Vlade. Kako je Milatović naveo, ovaj dokument je pravi udžbenik po kojem se gradi jaka ekonomija, a za nas predstavlja veliki iskorak s obzirom na to kakvo urušavanje ekonomije se odvijalo u prethodnim decenijama.

“Platforma ekonomskog oporavka je temelj za dalju izradu i oblikovanje konkretnih aktivnosti koji će se sprovoditi kroz strateška dokumenta Vlade Crne Gore. Stvoren je operativni okvir u kojem su učestvovali svi akteri crnogorskog društva (preko 150 stejkholdera) okupljeni oko iste teme, a to je ekonomska budućnost Crne Gore”, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović tokom prezentovanja dokumenta.

Kreiranje Platforme se u potpunosti zasnivalo na podacima relevantnih statističkih organa i detaljnoj analizi sa brojnim mjerama. Ujedno, iskazani su predlozi, definisani prioriteti i operativni ciljevi, kao i indikatori postignutih rezultata. Sve navedeno bilo je neophodno kako bi se desio prijeko potreban iskorak ka snažnijem ekonomskom rastu i razvoju.

“Teško je povjerovati da je prije samo 30 godina Crna Gora bila zemlja razvijene industrije, uz resurse koji je trebalo da našu zemlju učine jednom od najpoželjnijih za život u Evropi. Upravo zbog toga nam je bila potrebna Platforma ekonomskog oporavka, koja će učiniti Crnu Goru finansijski održivom i zemljom u koju se dolazi zarad boljeg života. Ponosan sam na cijeli tim koji je uložio ogroman trud i znanje kako bi nakon više mjeseci napornog rada imali ovako dobar dokument”, naglasio je Milatović.

Kako je pojasnio, crnogorska ekonomija je mala i ranjiva ekonomija, koju su karakterisali brojni naslijeđeni strukturni problemi uz neadekvatan model razvoja. “Sve to je posebno naglasila i kriza izazvana pandemijom virusa Covid-19, ali uz isrcpan rad, adekvatne i pravovremene odluke Vlade Crne Gore smo uspjeli da tokom 2021. godine bude najbrže rastuća ekonomija u Evropi”, naglasio je Milatović

Kako je Milatović naveo, i ovu godinu obilježavaju novi problemi uzrokovani ratnim zbivanjima u Ukrajini, a negativne posledice se već osjećaju i u našoj zemlji. Upravo su Platforma ekonomskog oporavka i Evropa sad! najefikasniji mehanizmi kojima se u ovakvim situacijama Vlada bori protiv povećanja cijena na globalnom nivou i ugrožavanja finansijske stabilnosti.

“U cilju očuvanja životnog standarda ovo su dva efikasna mehanizma kojima štitimo građane”, dodao je Milatović. Kako je pojasnio, benefiti ovih mehanizama se temelje na stabilnosti javnih finansija, održivoj turističkoj ponudi, dodatnoj podršci privrede kroz Kreditno-garantni fond, podršci inovacionom ekosistemu.

“Sve to činiće naš ekonomski model inkluzivnijim i otpornijim na eksterne šokove. Ova Vlada je trasirala put za dostojanstven život i rad, kao jedini ispravan za naše građane”, zaključio je Milatović.

Platforma ekonomskog oporavka podržana je u okviru EU projekta “Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise” koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.