CG Live

Vaš pogled na grad

PREDSJEDNIK OPŠTINE NIKŠIĆ MARKO KOVAČEVIĆ OTVORIO 17. MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević sinoć je svečano otvorio 17. Međunarodni festival glumca u Nikšićkom pozorištu. Tom prilikom predsjednik je kazao da pozorišna publika nakon jednogodišnje pauze sa radošću je dočekala ovo veče.
Malo se gradova u Crnoj Gori može pohvaliti kontinuitetom u pozorišnoj umjetnosti kao Nikšić. Zbog toga je naša publika otvorena za najrazličitije sadržaje, a kulturna scena našeg grada inkluzivna. Kraj novembra i početak decembra je period istorijski prepoznat kao ujediniteljski jer nikšićka scena sjedinjuje čitavu bivšu Jugoslaviju na Međunarodnom festivalu glumca, istakao je Kovačević. Selekcija predstava sigurno nije bila laka, kao što ni žiriju neće biti lako da odabere najbolja ostvarenja. Posebno zadovoljstvo je to, što nagrada „Veljko Mandić“ ove godine završava u rukama jednog od najtalentovanijih Nikšićana , zaključio je predsjednik Kovačević.
Predsjednik je nagradu „Veljko Mandić“, koja se dodjeljuje za doprinos pozorišnom stvaralaštvu uručio glumcu Andriji Miloševiću, našem Nikšićaninu koji se glumački dokazao i doprinio prepoznatljivosti našeg grada na najpoznatijim scenama od Cetinja do Beograda. Žiri u sastavu: akademik prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik, dr Miodrag Čizmović i Andro Martinović, odluku o dodjeli Nagrade donio je jednoglasno.
Direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović se zahvalio rukovodstvu Opštine Nikšić i Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, na uloženom naporu da se festival održi u vremenu kada je sve upitno, ali želja i volja nadjačala je sve.
Krulanović je istakao da će se na festivalu prikazati šest predstava, jer je predstava gradskog pozorišta iz Podgorice otkazana zbog bolesti glumca. Nadamo se da sledeći festival neće imati probleme, da će život nadjačati smrt, a igra nadvladati bol, zaključio je Krulanović.
Podsjetimo, 17.Međunarodni festival glumca trajaće do 29. novembra.