CG Live

Vaš pogled na grad

PREKO 200.000 EURA ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA U PODGORICI; VUKOVIĆ NAJAVIO NOVI PROJEKAT PODRŠKE ZA CENTAR GRADA

Glavni grad kontinuirano podržava kreativne preduzetnike, žene u biznisu, start-upove, preduzetnike u starim gradskim jezgrima u Staroj varoši i Draču i mnoge druge ideje koje jesu ili tek treba da zažive. Posebno smo ponosni na činjenicu da je ovaj vid podrške pomogao građanima da pokrenu novi biznis ili unaprijede postojeći čak i u pandemijskim uslovima.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati rada kada je u pitanju dosadašnja podrška razvoju preduzetništva u Podgorici, a najavljeni su i novi projekti na planu osnaživanja preduzetničkih ideja u samom centru grada.

Gradonačelnik dr Ivan Vuković iskazao je zadovoljstvo što je danas predstavljen jedan od najznačajnijih projekata koji Glavni grad realizuje, a koji se tiče podrške različitim strukturama stanovništva u Podgorici, odnosno ljudima koji imaju biznis ideje i koji žele da se oprobaju u biznisu.

„Ponosan sam na to što smo, pogotovo imajući u vidu težak period pandemije koronavirusa, uspjeli da ohrabrimo preko 100 naših sugrađana, koji do tog trenutka možda i nijesu namjeravali, da se bave privatnim biznisom i zahvaljujući tome danas u glavnom gradu imamo značajan broj novih kompanija, sjajnih i konkurentnih proizvoda”, kazao je Vuković.

Ističući važnost ovih projekata i njihov uticaj na unapređenje ekonomske slike Podgorice, Vuković je istakao da je Budžetom Glavnog grada za podršku preduzetništvu u ovoj godini opredijeljeno 212.000 eura. Glavni grad će za stimilisanje preduzetništva opredijeliti 20.000 eura, za ostale programe u preduzetništvu 5.000 eura, za podršku preduzetnicima koji tradicionalno dobijaju podršku godinama unazad 50.000 eura, a u okviru toga dobro poznat program podrške kreativnom preduzetništvu, ženskom preduzetništvu, razvoju preduzetništva u Staroj varoši i na Draču. „Ono što je jedna nova ideja čiju realizaciju smo započeli prošle godine tiče se podrške ICT zajednice, koju će Glavni grad u ovoj godini pomoći u još većoj mjeri, za program podrške start up-ova ove godine opredijeljeno 40.000 eura, a imaćemo prvi put i program koji se tiče podrške digitalnim nomadima na inicijativu Sekretarijata.

Vuković je kao najznačajniju novinu u ovom kontekstu najavio projekat podrške razvoju preduzetništva u centru grada, ističući da je, u cilju oživljvanja centra grada, pored brojnih infrastrukturnih projekata koji se realizuju, potreban i razvoj biznis zajednice, te da je Glavni grad odlučio da podrži preduzetnike koji žele da razvijaju svoje biznis ideje u užem centru grada.

„Svjedoci smo da je godinama centar grada izgubio onaj status koji je imao, a u namjeri da tu sliku promijenimo krenuli smo u realizaciju ambicioznog investicionog ciklusa čiji rezultat je da danas imamo Ulicu Vuka Karadžića u novom ruhu, Bulevar Ivana Crnojevića, Bokešku ulicu, a uskoro Hercegovačku i Njegoševu ulicu”, kazao je Vuković i najavio raspisivanje tendera za rekonstrukciju Ulice Miljana Vukova.

“Polako centar grada mijenja svoje lice i postaje ono što je trebalo da bude, a za ovu godinu opredijelili smo 20.000 eura za razvoj preduzetništva u ovom dijelu grada. Riječ je o prostoru koji je oivičen bulevarima Svetog Petra Cetinjskog, Stanka Dragojevića, Ivana Crnojevića i ulicom Marka Miljanova. Ukoliko neko ima ideju ili želi da pokrene novi biznis na ovom prostoru, imaće podršku Glavnog grada”, naglasio je Vuković.

Gradonačelnik je podsjetio da je završen i prvi ciklus realizacije projekta biznis zona, da su odabrane kompanije Kips i Trust, sa kojima slijedi potpisivanje ugovora koji će značiti investiciju više od 150 miliona eura i otvaranje preko 1.500 radnih mjesta u Podgorici. “Riječ je o još o jednom kapitalnom projektu, koji ima socio-ekonomski značaj, a sve što radimo na planu infrastrukturnog razvoja grada, uređenja Podgorice i humanizacije životnog prostora, značajno doprinosi kvalitetu života ljudi koji žive u našem gradu”, zaključio je Vuković.

Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukovića:

Kadrovi:

Promo video/ podrška preduzetništvu u Podgorici: