CG Live

Vaš pogled na grad

PREZENTOVANE MJERE ZA UNAPREĐIVANJE SEKTORA SLATKOVODNOG RIBARSTVA

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održali su više prezentacija Agrobudžeta 2022 za MJERU UNAPREĐIVANJA SEKTORA SLATKOVODNOG RIBARSTVA u opštinskoj sali u Golubovcima i Tuzi u petak 11. marta i na Vranjini u prostorijama Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” u srijedu 16. marta 2022. godine.

Privredni ribari sa Skadarskog jezera imali su priliku da se informišu za podršku kroz agrobudžetsku liniju za unapređenje privrednog ribolova na Skadarskom jezeru. Korisnik podsticajnih sredstava je privredno društvo, preduzetnik ili fizičko lice, koji je nosilac važeće dozvole za obavljanje privrednog ribolova, izdate od strane Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“ i istu je imao u prethodnom dvogodišnjem periodu. Ribari su upoznati i sa investicijama koje se podržavaju, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, dinamici sprovođenja i načinu podnošenja zahtjeva za podršku.

Pored kofinansiranja u troškovima nabavke novog motora, ribolovnog alata i opreme i nabavke ledomata, novina od ove godine je da se podržava i nabavka novog ribolovnog plovnog objekta.

Maksimalni iznos budžetskih sredstava je do 50 % vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do 3.000,00 €, koji je u odnosu na prošlu godinu povećan. Kriterijumi za podršku biće definisani Javnim pozivom.

U cilju poboljšanja prilaznih plovnih puteva na Skadarskom jezeru, a na zahtjev lokalnih samouprava, Ministarstvo je uvelo i novu mjeru kako bi olakšali lov ribarima kroz podršku lokalnim samoupravama za razvoj i održavanje plovnih puteva na Skadarskom jezeru, za koju je opredijelilo 20.000,00 €.