CG Live

Vaš pogled na grad

Radulović i Han: Crna Gora i EU zajedno i u novoj geopolitičkoj realnosti

„Rat u Ukrajini cijelom svijetu donio je promjenu realnosti, u kojoj razmišljamo o svojoj budućnosti i odlukama. Kada je riječ o evropskoj integraciji Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana, donio je jasnoću oko činjenice da nema vremena za gubljenje“. To je rekao ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović prilikom susreta sa evropskim komesarom za budžet i administraciju Johanesom Hanom u Beču.

Govoreći o Crnoj Gori koja prednjači u tom procesu, šef crnogorske diplomatije istakao je da je „ubrzana integracija“ veoma važna, te da ovaj pojam, kao dio „Nove metodologije“ u pregovorima, ne podrazumijeva prečice za našu zemlju, već postepenu i konkretnu integraciju, sa jasnim i verifikovanim rezultatima. Crna Gora istinski želi da u narednom periodu realizuje neophodne reforme i kao takva postane dio evropske porodice naroda, što je pokazala i u novonastalim geopolitičkim okolnostima.

Evropski komesar za budžet i finansije Johanes Han potvrdio je da to što svjedočimo ratu, znači da Evropu očekuje rješavanje krize na više nivoa, prevashodno kada je riječ o zbrinjavanju izbjeglica, humanitarnom pristupu, energentima, uticaju na ekonomiju. U tom kontekstu ipak, kako je naglasio, EU u potpunosti ima na umu značaj politike proširenja, kao i činjenicu da zemlje poput Crne Gore prednjače u tom procesu.

Istovremeno, Han je istakao da Unija cijeni to što Crna Gora u potpunosti prati njenu Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku, ali da je, kako je rekao, restriktivne mjere neophodno implementirati.

Ministar Radulović kazao je da je Crna Gora pokazala zajedništvo sa svojim evropskim partnerima, u svjetlu nove geopolitičke realnosti. Stoga, zahvalio je na odluci Evropskog savjeta da asistira državama regiona, uključujući i Crnu Goru, u smanjenju energetske zavisnosti od trećih strana. Imajući u vidu da će rat u Ukrajini imati i dalekosežne negativne ekonomske posljedice na svjetsku privredu, tokom sastanka je ukazano na važnost solidarnog pristupa, kako bi one bile što bezbolnije za građane.