CG Live

Vaš pogled na grad

Reagovanje Ministarstva odbrane Crne Gore

Povodom navoda u medijima koji se tiču blokiranja twitter naloga Dragana Samardžića od strane Ministarstva odbrane, a radi preciznog i tačnog informisanja javnosti, saopštavamo sledeće:

Admiralu Draganu Samardžiću je na osnovu člana 203 Zakona o Vojsci Crne Gore, dana 31. decembra 2021. godine prestala profesionalna vojna služba sa navršenih 58 godina života i 45 godina staža osiguranja. Predmetni član Zakona definiše da profesionalnom vojnom licu služba u Vojsci traje najduže do 55 godina života i 40 godina staža osiguranja. Izuzetno, kad to potrebe zahtijevaju, ministar može, na predlog načelnika Generalštaba, odnosno rukovodećeg lica u Ministarstvu, profesionalnom vojnom licu produžiti vrijeme trajanja službe u Vojsci najduže do dvije godine.

Nakon sticanja uslova za prestanak profesionalne vojne službe, 2018. godine, nije doneseno Rješenje o produženju službe admirala Samardžića.

Od datuma kada je Samardžiću trebala prestati služba pa sve do 31.12.2021. godine nalazio se na dužnostima Vojnog izaslanika u Republici Austriji, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama i ujedno nerezidentnog vojnog izaslanika u Republici Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj kao i Vojnog predstavnika Crne Gore u NATO i EU.

Savjet za odbranu i bezbjednost je na sjednici održanoj 17.12.2021. godine jednoglasno donio Odluku o razrješenju admirala Dragana Samardžića od dužnosti vojnog predstavnika Crne Gore pri NATO i EU, mjesto službovanja Brisel, Kraljevina Belgija, zbog prestanka službe, sa danom 31.12.2021. godine.

Odluci je prethodila zakonom predviđena procedura – sa admiralom Samardžićem obavljen je službeni razgovor od stane načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, o čemu je sačinjen zapisnik.

Nakon obavljenog službenog razgovora, admiral Samardžić je uputio nekoliko pisama elektronskim putem načelniku Geneneralštaba i Kabinetu ministarke odbrane. Pomenuta obraćanja admirala Samardžiča nisu bila primjerena za oficira sa tada najvećim činom u Vojsci Crne Gore, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pomoćnika ministra odbrane i Vojnog predstavnika Crne Gore u NATO i EU.

Nezadovoljan Odlukom Savjeta, odmah nakon prestanka profesionalne vojne službe, tačnije počevši od 03. januara 2022. godine, Dragan Samardžić je intenzivirao svoje aktivnosti na društvenim mrežama, permanentno objavljujući proizvoljne, neutemeljene, tendenciozne, provokativne i uvredljive poruke i kritike na račun Vlade Crne Gore i njenih odluka donešenih na sjednicama, Ministarstva zdravlja, Ministarstva i ministra finansija i socijalnog staranja, Predsjednika Crnogorske Akademije nauka i umjetnosti, a posebno na račun Ministarstva odbrane, resorne ministarke prof. dr Olivere Injac, kao i drugih službenika Ministarstva odbrane.

Važno je istaći da nalozi Ministarstva odbrane na društvenim mrežama prvenstveno služe za informisanje crnogorske i šire javnosti o aktivnostima u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, o misijama u kojima učestvuju pripadnici Vojske Crne Gore, posjetama predstavnika partnerskih zemalja i zajedničkim aktivnostima, kao i za promovisanje vojnog poziva među mladom populacijom. Nalozi na društvenim mrežama Ministarstva odbrane, uključujući i Twitter nalog, nijesu namijenjeni za ispoljavanje ličnih stavova i nezadovoljstava, konstrukcija i zlonamjernosti bilo kojeg građanina, a ponajmanje nekog ko je bio na najodgovornijim vojnim dužnostima i u uniformi proveo više od tri decenije. Imajući navedeno u vidu, Ministarstvo odbrane ne može dozvoliti da se na zvaničnom twitter nalogu Ministarstva odbrane objavljuju komentari prouzrokovani ličnim nezadovoljstvom Dragana Samardžića zbog prestanka profesionalne vojne službe.