CG Live

Vaš pogled na grad

Sastanak ministara poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana: solidarnost i saradnja u cilju prevazilaženja svih potencijalnih problema na tržištu prehrambenih proizvoda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović danas je učestvovao na regionalnoj ministarskoj video konferenciji, na kojoj su ministiri i visoki zvaničnici odgovorni za poljoprivredu u zemljama Zapadnog Balkana razgovarali o pitanjima trenutnog stanja lanca snadbijevanja hranom u svakoj zemlji.

Uzimajući u obzir nedavna geopolitička dešavanja i rastuću zabrinutost na Zapadnom Balkanu, SWG je u okviru svoje misije promovisanja regionalne saradnje na organizovao video konferenciju na kojoj su ministri i visoki zvaničnici odgovorni za poljoprivredu u zemljama Zapadnog Balkana razgovarali su viškovima i deficitima pojedinih vrsta poljoprivrednih – prehrambenih proizvoda, trgovinom i slobodnim kretanjem poljoprivrednih dobara, inputa i zaliha te otvorenih pitanjima i mogućim zajedničkim akcijama za olakšavanje trgovine.

Ministri i vladini zvaničnici su izrazili snažnu posvećenost efikasnoj regionalnoj saradnji i pronalaženju zajedničkog mehanizma za prevazilaženje poremećaja na tržištu, prekida u lancima snadbijevanja hranom i regionalnoj trgovini poljoprivrednim dobrima. Poručeno je da u region nema nestašica osnovnih životnih namirnica, da su trgovine dobro snadbjevene i da nema razloga za veću zabrinutost građana.

Sagovornici su se istakli da privatno gomilanje zaliha treba izbjegavati, a da su Vlade spremne da pruže dodatnu podršku poljoprivrednom sektoru.

Iskazana je zajednička posvećenost koordinaciji i regionalnoj saradnji i evropskim integracijama, naglašavajući da će Ministarstva kontinuirano razmjenjivati informacije sa opredjeljenjem rješavanja potencijalnih problema u duhu solidarnosti i dobrosusjedstva.