CG Live

Vaš pogled na grad

Radulović: Ne nasijedati na netačne informacije u vezi radnog sastanka Abazovića sa ambasadorima EU

Radulović: Ne nasijedati na netačne informacije u vezi radnog sastanka Abazovića sa ambasadorima EU

U nastavku se nalazi saopštenje savjetnika predsjednika Vlade za vanjsku politiku, koje prenosimo integralno:

Imajući u vidu netačne informacije povodom radnog sastanka sa ambasadorima EU, o njegovoj temi, sadržaju i toku, koristim priliku da još jednom ukažem na glavne poruke premijera Abazovića prenijete tom prilikom.

Kako je ranije ponovljeno, na sastanku su razmjenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i o eventualnoj funkcionalnosti Vlade ako dođe do potpisivanja Temeljnog ugovora – nešto o čemu je javnost svakodnevno upoznata od 28. juna.

U otvorenoj i prijateljskoj atmosferi, predsjednik Vlade Abazović je pojasnio da predviđeno potpisivanje Ugovora nije “crkvena”, već polazna tačka za evropsku agendu. Ukazao je da je to način izlaska iz problema dugog skoro deceniju, koji nije započela ova Vlada – već ga rješava. Istakao je da je t način da prestanemo biti dovijeka zarobljenici religijskih pitanja. Moramo da se od sada posvetimo evropskim pitanjima i ekonomiji. Na kraju, ako govorimo o evropskom putu – način da za ključna imenovanja u nezavisnom i funkcionalnom pravosuđu, bez kog nema evropskog puta – dobijemo i podršku opozicije. Bez toga evropski put nije moguć – jer u EU ulazimo svi kao društvo.

Nikakvog govora o prekidu pregovora tu nije bilo, niti je moglo biti. Tvrdnje u tom pravcu govore samo o nepoznavanju samog procesa. Radni sastanak nije mjesto niti mehanizam na kom se tako nešto odlučuje, niti je bilo pomena o tome.

Poruka na sastanku je bila jasna – vrijeme je da izađemo iz pitanja koja nas dijele, ne gurajmo probleme “pod tepih”. Previše vremena smo potrošili slušajući o naciji, krvi i vjeri – vrijeme je da idemo naprijed.

Đorđe Radulović

savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku