CG Live

Vaš pogled na grad

Stijović i Spajić sa predstavnicima Udruženja stočara: Vlada Crne Gore će dodatno podržati crnogorske poljoprivrednike

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić juče su održali sastanak sa predstavnicima Udruženja stočara Crne Gore na kome su razgovarali o modalitetima za rješavanje problema u mljekarskom sektoru .

Ministri Stijović i Spajić su na sastanku sa proizvođačima iznijeli predlog mjera, koje bi po usvajanju bile usmjerene na podršku crnogorskim proizvođačima i prerađivačima mlijeka i prevazilaženju problema nastalih zbog situacije na tržištu poljoprivrednih inputa.

Istaknuto je da će se prvenstveno razmotriti dodatne mjere sa poreskog aspekta da bi benefit išao direktno u korist crnogorskih poljoprivrednika, u prvom redu uvođenje nulte poreske stope na upakovanu koncentrovanu stočnu hranu, kukuruz i pšenicu za stočnu hranu kao i za pasterizovano dnevno mlijeko.

Ministar Stijović je naglasio da će u cilju podrške svinjarskom sektoru, koji je jedan od najpogođenijih registrovani proizvođači svinjskog mesa, pored osnovne premije od 100 eura, dobiti dodatnu podršku od po 50 eura po nazimici.

Sagovornici su razgovarali i o ostalim vidovima podrške i dinamici implementacije kroz agrobudžet i mjerama za dalje očuvanje i unapređenje poljoprivrednog sektora.