CG Live

Vaš pogled na grad

U toku četvrtog Digitalnog samita će biti razmjenjena digitalna iskustava u cilju unapređenja kvaliteta života građana

Četvrti Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana se dešava u trenutku globalno izazovne situacije sa kojom se suočavaju sve države svijeta, zbog čega je posebno važno da predstavnici tih država udruže snage, razmjenjuju digitalna iskustva, u cilju unapređenja kvaliteta života građana.

To je poručila ministarka javne uprave digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

„Digitalni samit organizujemo u godini kada u Crnoj Gori pripremamo Strategiju digitalne transformacije i pokrećemo procese kojima smo započeli organizacione promjene unutar javne uprave, promjenu poslovne kulture koja podrazumijeva da svi procesi u upravi treba da krenu od potreba građana i građanki“, istakla je Srzentić.

Prema njenim riječima, agenda četvrtog digitalnog samita, koji će biti održan od 11. do 13. oktobra u hibridnom formatu Podgorici, otvoriće nove perspektive svim savremenim liderima/kama koji dolazi iz vlade, poslovne ili akademske zajednice, organizacija civilnog društva, onima koji su posvećeni evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i ICT zajednici.

„Teme ovogodišnjeg digitalnog samita pružaju jake temelje za vlade, privredu, škole, bolnice, univerzitete da postanu efikasniji i inovativniji i za osnaživanje mladih kroz razvoj digitalnih vještina“, ocijenila je Srzentić.

Kazala je da su digitalna ekonomija, digitalne vještine i kompetencije, digitalna infrastruktura i povezanost, povjerenje i bezbjednost, ključne teme agende najznačajnijeg ovogodišnjeg regionalnog događaja iz oblasti digitalizacije.

„Očekuju vas brojne sesije, bazirane na naučenim i praktičnim lekcijama, kao i iskustvima različitih stručnjaka koje su nam potrebne za oblikovanje digitalnih servisa na kojima će vlade raditi u budućnosti. Radujem se da čujemo o dobrim praksama iz oblasti digitalizacije i inovacija, koje će sa nama podijeliti predstavnici vlada zemalja Evropske unije, WB6 ekonomija, predstavnici medjunarodnih i regionalnih organizacija, predstavnici nevladinog i poslovnog sektora, kao i predstavnici studenata“, rekla je Srzentić.

Ona je istakla da proces izgradnje inovativne, konkurentne i jake ekonomije zahtijeva digitalizaciju, navodeći da zato zа vlade tehnologija danas više nije opcija.

„To je ključ za bolje usluge, inkluzivniji dizajn usmjeren na građane, niže troškove i veću transparentnost, a naš posao je da obezbijedimo da vlade rade glatko, zamjenjujući zastarjelu infrastrukturu, i taj proces izvedu kroz partnerstvo javnog i privatnog sektora primjenom najboljih praksi“, poručila je Srzentić.

Ona je predstavila Didžija, virtuelnog vodiča na ovogodišnjem Digitalnom samitu, koji će biti na raspolaganju za sva pitanja i podršku tokom događaja.

Svi zainteresovani za učešće na četvrtom Digitalnom samitu ekonomija Zapadnog Balkana se mogu prijaviti putem linka https://bit.ly/DSWB_Registration .

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. održava se kao dio Berlinskog procesa i kao inicijativa Regionalnog savjeta za saradnju, a važnost samita potvrđena je i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija ispred Vlade Crne Gore dok je generalni sponzor kompanija M:TEL.