Warning: Attempt to read property "published_at" on null in /www/wwwroot/cglive.me/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/builders/indexable-author-builder.php on line 117

Warning: Attempt to read property "last_modified" on null in /www/wwwroot/cglive.me/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/builders/indexable-author-builder.php on line 118

CG Live

Vaš pogled na grad

Usvojen Budžet Prijestonice Cetinje: 7,73 miliona za 2022. godinu

Skupština Prijestonice Cetinje na današnjem zasijedanju usvojila je Budžet za 2022. godinu u iznosu od 7.730.000 eura. Za predlog Budžeta glasalo je 18, protiv je bilo 12, a uzdržanih glasova nije bilo.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković najavio je rebalans Budžeta u drugoj polovini godine nakon što se pokažu svi fiskalni efekti programa Evropa sad kao i realne potrebe svih potrošačkih jedinica.

Obraćajući se odbornicima gradonačelnik je posebno istakao:

,, Navedeni predlog pripremljen je krajem prethodne godine, kada je dobio potrebne saglasnosti i prošao proceduru javne rasprave. Cijeneći da bi u kontekstu vremena koje smo do 31. marta imali na raspolaganju, kreiranje novog predloga budžeta bilo neodgovorno, odlučili smo se da predložimo budžet u ovoj formi i iznosu od 7.730.000 eura, svjesni da ćemo do kraja godine, zbog brojnih izazova i naslijeđenih problema, pripremati rebalans budžeta.”

Gradonačelnik je najavio drugačiji pristup korišćenja sredstava iz kapitalnog budžeta koji je predviđen Zakonom o Prijestonici:

,,Cilj nam je da sredstva iz kapitalnog budžeta trošimo efikasnije i u službi građana Prijestonice. Već sam u sklopu svog kabineta oformio tim za kapitalne investicije, koji će djelovati operativno, ali i na nivou planiranja. Realizovaćemo konkretne mjere i sistem podrške lokalnom biznisu i novim investitorima koji će 24 sata biti na usluzi svima koji su zainteresovani za ulaganje u Cetinje.“

Spomenuo je brojna dugovanja koja je nova lokalna administracija naslijedila od prethodne:

,,Nedavno u svom inauguralnom govoru sam rekao da Cetinje i Crna Gora nijesu ničija prćija, pa to i sada ponavljam. Ne možete na jednoj strani podržati CPC sa nepunih 5.000 eura za deset godina, a na drugoj imati puna usta patriotizma i odbrane države. Te i takve trendove ćemo mijenjati već u prvoj godini našeg mandata. Kako je moguće tražiti besplatne udžbenike za osnovce, a imati dug preko 32.000 eura? Ili hvaliti se kako je jednokratna pomoć novorođenčadima 350 eura, a po tom osnovu dugovati preko 46.000 eura! Kako je moguće izjaviti da su javne finansije stabilne, a po osnovu poreza i doprinosa dugovati 11.250.000 eura, dok su obaveze prema dobavljačima duplirane sa 900.000 iz 2017. godine na preko 1.800.000 eura na dan 31.decemba 2021.? Moramo pomenuti i 8.000.000 eura duga Vodovoda za struju. Da li je patriotizam dug Fudbalskog kluba Lovćen od preko 1.000.000 eura? Da li pomenuti druga velike obaveze poput duga prema podgoričkoj deponiji od vise od 200.000 eura. Dospjele obaveze prema javnim preduzećima, javnim ustanovama, sportu, kulturi, mjesnim zajednicama, udruženjima i pojedincima iznose preko 380.000 eura. Da li su ovo primjeri patriotizma i finansijske stabilnosti ili neodgovornog odnosa prema građanima Prijestonice i javnim finansijama.”

UKUCAJ I PRETRAŽI

AKTUELNOSTI
USVOJEN BUDŽET PRIJESTONICE CETINJE: 7,73 MILIONA ZA 2022. GODINU
PRIJESTONICA ĆE PODIĆI SPOMEN-OBILJEŽJE PORODICI ZVICER
ĐURAŠKOVIĆ: U GLAVNOM FOKUSU NAŠEG RADA BIĆE GRAĐANIN, NJEGOVE POTREBE I STVARNI PROBLEMI
GRADONAČELNIK ĐURAŠKOVIĆ ČESTITAO MARIJI VUKOVIĆ
DAN OTVORENIH VRATA U PRIJESTONICI
GRADONAČELNIK ĐURAŠKOVIĆ POSJETIO BOLNICU “DANILO I”
NASTAVITI ČVRSTU SARADNJU IZMEĐU PRIJESTONICE I AMBASADE SAD
NA CETINJU PANDEMIJA KOVID POD KONTROLOM
GRAD ĆE POMOĆI DŽUDISTIMA “CRNOGORCA”
ĐURAŠKOVIĆ: LJUDSKE ŽRTVE SU NENADOKNADIVE