CG Live

Vaš pogled na grad

Vlada će razmotriti mogućnost zabrane izvoza peleta

Vlada će razmotriti mogućnost zabrane izvoza peleta

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma razmatra mogućnost privremene zabrane izvoza peleta, saopšteno je danas iz tog vladinog resora.

Dodaju da sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kontinuitetu prati situaciju na tržištu peleta u Crnoj Gori.

“Ove dvije institucije su u saznanju da određeni proizvođači ne poštuju odluku o ograničavanju cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kada se kupuje kod njih i 320 eura u trgovini na malo, kao ni postignuti dogovor o obezbjeđivanju 15 odsto proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta. Ukoliko se takva praksa nastavi, MERT će u cilju zaštite građana, razmotriti mogućnost privremene zabrane izvoza peleta”, navodi se u saopštenju.

Ujedno pozivaju građane da nadležnim organima, tržišnoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede prijave sve slučajeve nepoštovanja ove mjere.

“Odluku o ograničavanju cijena peleta Vlada je donijela početkom avgusta zbog stanja na tržištu i značajnog porasta cijene ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu. To je učinjeno u cilju zaštite životnog standarda građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja. Podsjećamo da je nakon primjene mjere cijena peleta u zemlji najniža u regionu”, ističu u saopštenju.

U Crnoj Gori se godišnje, dodaju, prema podacima Monstata proizvede od 80-90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona.