CG Live

Vaš pogled na grad

Abazović sa Čavušogluom: Proces proširenja EU moramo držati živim

„Važna nam je neupitna i sveobuhvatna podrška Turske, naročito na ekonomskom planu“, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović tokom bilateralnog susreta sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

Abazović i Čavušoglu su se saglasili da je sada više nego ikad potrebno da se proces proširenja EU mora držati živim.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu čestitao je Abazoviću dobijanje mandata za sastavljanje nove vlade i naglasio da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da gube nadu u kontekstu evropskih integracija.

Abazović je istakao da Turska sa svojim autoritetom i uticajem može mnogo da pomogne Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade se zahvalio na pozivu da učestvuje na prestižnom događaju, kakav je Antalijski diplomatski forum i izrazio uvjerenje da će dvije zemlje nastaviti zajednički da doprinose daljem učvršćivanju prijateljskih veza i obostrano korisne i praktične saradnje, u svrhu prosperiteta naših država.

Abazović i Čavušoglu razgovarali su o turističkim potencijalima Crne Gore i mogućnosti ulaganja na primorju države. U tom smislu, ministar Čavušoglu je posebno izdvojio opštinu Ulcinj kao kraj sa nevjerovatnim potencijalom za ulaganje u turizmu, praveći paralelu sa turskom Antalijom.

Govoreći o aktuelnim geopolitičkih prilikama, Abazović i Čavušoglu su se saglasili da je neophodno što brže okončanje rata u Ukrajini i okončavanje humanitarne krize na istoku Evrope.