CG Live

Vaš pogled na grad

“CRNA GORA NASTAVLJA DA BUDE FAKTOR STABILNOSTI”

“CRNA GORA NASTAVLJA DA BUDE FAKTOR STABILNOSTI”

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović saopštio je da će Crna Gora kao kredibilna NATO članica nastaviti da doprinosi jedinstvenom odgovoru međunarodne zajednice na aktuelne bezjednosne izazove, kao i jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana.

Ministar je tokom prvog dana 60. Minhenske bezbjednosne konferencije učestvovao na više diskusija posvećenih različitim aspektima regionalne i globalne sigurnosti, govorio na panelu posvećenom budućnosti Zapadnog Balkana, a imao je i niz bilateralnih susreta i to sa potpredsjednicom Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije, kao i šefovima diplomatija Islanda, Šri Lanke i Rumunije.

Govoreći na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu pod nazvom „Budućnost Zapadnog Balkana, izazovi i šanse za EU i transatlantsko savezništvo“, Ivanović je ponovio privrženost Crne Gore očuvanju svjetskog poretka baziranog na pravilima, kao i diplomatiji i dijalogu kao jedinim načinima za trajno rješavanje konflikata među državama i na međunarodnom nivou. 

Ukazavši na brojne izazove sa kojima se region suočava, što je, kako je naveo, prepoznato i od strane NATO i EU, ocijenio je da su jasna evropska perspektiva i članstvo u Evropskoj uniji jedini siguran put za izgradnju stabilnih i prosperitetnih društava na Zapadnom Balkanu.

„Kao odgovoran susjed i zemlja privržena regionalnoj saradnji, Crna Gora će nastaviti da bude faktor stabilnosti, u potpunosti usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije i posvećena što skorijem ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog prioriteta, članstva u Evropskoj uniji“, rekao je ministar.

U razgovoru sa potpredsjednicom Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Olhom Stefanishynom, ukazano je na važnost podrške koju međunarodna zajednca puža Ukrajini, te razgovarano o njenim vanjskopolitičkim aspiracijama.

Susret sa šefom diplomatije Islanda Bjarnijem Benediktsonom bio je prilka da se potvrde bliski i prijateljski bilateralni odnosi, osnaženi NATO savezništvom.

Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Šri Lanke Ali Sabrijem razgovarano je o modalitetima širenja saradnje u oblastma od obostranog interesa, na bilateralnom i multilateralnom planu.

Sa rumunskom koleginicom Luminicom Odobesku ministar Ivanović je razmijenio mišljenja o aktuelnm globalnim izazovima, savezništvu i bilateralnoj saradnji, a ponovljena je snažna podrška Rumunije evropskom putu Crne Gore.

“U fokusu ovogodišnjeg programa minhenske bezbjednosne konferencije, kao i prethodne dvije godine, bio je rat u Ukrajini. Razgovore o posljedicama, analize aktuelnih globalnih kretanja, regionalnih konflikata i kriza, te diskusije o pozicioniranju Evrope na svjetskoj geopolitičkoj mapi obilježio je jedinstven stav međunarodne zajednice da će nastaviti da podržava Ukrajinu u odbrani svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, navode iz MVP-a.

Konferencija se nastavlja danas, a minstar Ivanović će, pored učešća u panel diskusijama, na marginama skupa imati i više bilateralnih susreta.

Izvor: RTCG