CG Live

Vaš pogled na grad

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke raspisalo konkurs za program stipendija

Ministarstvo Vanjskih poslova SR Njemačke raspisalo je konkurs za program stipendija “Deutschland Online erleben” ( “Doživjeti Njemačku online”).

U okviru programa Ministasrtva vanjskih poslova SR Njemačke u cilju usavršavanja učenika i učenica iz inostranstva u oblasti njemačkog jezika, a koji se finansira iz sredstava Ministarstva, Služba za pedagošku razmjenu Stalne konferencije ministara za kulturu (KMK) sprovodi digitalni program “Deutschland Online erleben”, koji će se održati prema planu u julu i avgustu 2022. godine. Program se odnose na učenike i učenice koji postižu posebne rezultate u predmetnoj nastavi za njemački jezik, i koji se ističu po dobrom opštem obrazovanju. U 2022. godini će biti dodijeljene dvije stipendije. Pored toga, potrebno je imenovati još dvije rezervne kandidatkinje, odnosno kandidata.

Treba uzeti u obzir sljedeće kriterijume:
Uzrast u toku učešća na programu: 15 do 17 godina
Nivo poznavanja njemačkog jezika najmanje na nivou A2, po mogućnosti B1 Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike
Nominovane učenice i učenici u period učešća na programu ne smiju biti učenici završnog razreda svoje škole
Državljanstvo Crne Gore, odnosno stalni boravak u Crnoj Gori (najmanje tokom prethodne tri godine)
Dokumenta za prijave treba dostaviti Ambasadi SR Njemačke u Crnoj Gori, najkasnije 15. aprila 2022. godine. Ambasada SR Njemačke će sprovesti konkurs u saradji sa predstavnicima Centralne uprave za školstvo u inostranstvu u Crnoj Gori ( ZfA) i u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore.