CG Live

Vaš pogled na grad

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava održalo konsultacije sa vjerskim zajednicama

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava održalo konsultacije sa vjerskim zajednicama

PODGORICA – 08.10.2021.

Predstavnici Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava održali su danas, prvi u nizu, krug konsultacija sa predstavnicima evidentiranih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Sastanak je bio prilika da se razmjene mišljenja i vizije o budućoj saradnji Vlade Crne Gore, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i vjerskih zajednica.

U ime Vlade Crne Gore prisutne je pozdravila savjetnica predsjednika Vlade za manjine, Maida Gorčević, koja je pozvala predstavnike vjerskih Zajednica da predstave probleme i poteškoće sa kojima se susrijeću u radu.

Savjetnica Gorčević istakla je da će Vlada, u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, obezbijediti ravnopravnost svih vjerskih zajednica i poštovanje prava i sloboda, u skladu sa savremenim standardima u toj oblasti.

Državni sekretar mr Bojan Božović naglasio je da Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava ostaje privrženo najboljoj evropskoj demokratskoj praksi i odlučno je da osigura ravnopravan pristup države prema svim vjerskim zajednicama.

Takođe, upoznao je prisutne sa trenutnim prioritetima Ministarstva koje se odnose na zaokruživanje zakonskih odredbi, odnosno izradu podzakonskih akata.

Predstavnici vjerskih zajednica pojedinačno su iznijeli niz poteškoća sa kojima se susrijeću u svom radu, zajednički naglašavajući da je u crnogorskom društvu potrebno graditi odnos toleracije i razmijevanja prema svim vjerskim zajednicama, te da je neophodan veći stepen prihvatanja njihovih zajednica u društvu.

Predstavnici Vlade i vjerskih zajednici saglasni su da je potrebna veća uključenost zajednica pri donošenju odluka koje mogu uticati na njihov rad, ali i važnih pitanja za crnogorsko društvo koja nijesu uvijek vjerske prirode.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Crkve Hristovog Jevanđelja, Eparhije Podgoričko-Dukljanske Pravoslavne Crkve Crne Gore, Crkve Isusa Hrista Svetaca poslednjih dana u Crnoj Gori, Hrišćanske adventističke crkve, Hrišćanskog centra “Svetionik”, Jevanđeoske Crkve “Riječ Božija”, Hrišćanske zajednice „Mozaik“, Biblijske Hrišćanske Zajednice, Zajednice Jevanđelja Isusa Hrista i zajednice Baha’i Vjera.