CG Live

Vaš pogled na grad

Premijer i ministar zdravlja obišli OB Berane: Bolnica u Beranama biće regionalni zdravstveni centar za sjevernu regiju

Premijer i ministar zdravlja obišli OB Berane: Bolnica u Beranama biće regionalni zdravstveni centar za sjevernu regiju

Opšta bolnica u Beranama opremanjem angio sale i višemilionskim ulaganjima koja je Vlada već opredijelila  postaće regionalni zdravstveni centar za sjever države, saopšteno je nakon današnje posjete predsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra zdravlja Dragoslava Šćekića ovoj ustanovi.

Premijer i ministar su tokom obilaska ustanove i satanka sa direktorm dr Miloradom Magdelinićem i načelnicima odjeljenja saopštili da je obezbijeđeno oko 1.101.000,00 € za angio salu, kao i 193.600,00 € za nabavku savremenog mamografa iz sredstava NKT-a, ali i oko 750 000 € koji će biti dostupni iz kapitalnog budžeta.

Premijer je kazao da je povod današnje posjete beranskoj bolnici nastavak aktivnosti  podrške zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Ono što smo se javno obavezali iz nedelje u nedelju se ostvaruje. Nama je beranska bolnica od posebnog značaja, u kontekstu kako sjevera tako i cijele Crne Gore. Ljudi ovdje daju maksimum, ljekari nadčovječanskim naporima se bore da pruže pravi servis, upućuju pacijente preme Podgorici samo ukoliko za to zaista postoji potreba. Podrškom Vlade stvoriće se još bolji uslovi za njihov rad, a servisi koje građani dobijaju biće još bolji i da Berane postane regionalni zdravstveni centar, poručio je Abazović.

Ministar zdravlja je kazao da su ulaganja u zdravstveni sistem evidentna i da je cilj Vlade i resornog ministarstva  maksimalno poboljšanje zdravstvenog sistema, nivoa usluge i efikasnosti.

Ima li što konkretnije i bolje od činjenice da su obezbijeđena sredstva za angio salu, koju trenutno ima samo KCCG. Planiramo da napravimo dva regionalna zdravstvena centra u Beranama i Kotoru, a u oba će biti angio sale. Ostalim bolnicama obezbijedićemo magnetne rezonance kako bi omogućili brže i bolje usluge za naše građane, saopštio je ministar.

Šćekić je posebnu zahvalnost uputio predsjedniku Vlade  i ostalim kolegama koji su, kako je rekao ”bez imalo sumnje i zdrške pružili podršku i pomoć zdravstvenom sistemu”.

Uz angio salu vrlo brzo ćemo obezbijediti i mamograf, kako bi mogli da sprovodimo skrining programe i preveniramo bolesti koje najviše opterućuju našu populaciju. Planirana je i rekonstrukcija prostora stare infektivne klinike, kako bi što veći opseg zdravstvenih usluga obezbijedili našim građanima  u  mjestu stanovanja, kazao je ministar Šćekić.

Direktor bolnice u Beranama dr Milorad Magdelinić zahvalio je premijeru i ministru na značajnim investicijama i podršci te ukazao na istorijski značaj ove ustanove za cijeli sjeverni dio Crne Gore ali i šire.

Kroz istoriju, ovdje je radio veliki broj poznatih ljekara, počev od dr Branka Zogovića, dr Božine Ivanovića i mnogih drugih koji su proslavili crnogorsko zdravstvo i van Crne Gore, na prostorima bivše Jugoslavije i Evrope, naglasio je dr Magdelinić.

On je kazao da je bolnica u prethodnom COVID periodu uspjela da se  izbori sa svim izazovima te da vjeruje da će sa kadrovskom strukturom i  medicinskom opremom koju posjeduje te onom koja će biti nabavljena  ubrzo postati regionalni centar jer to zaslužuje.