CG Live

Vaš pogled na grad

Radulović i Gimaraeš: Rješavanje političke krize neophodno za napredak na evropskom putu

Usaglašavanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije neophodno je za proces integracije, a trenutak kome svjedočimo dokazuje da zajednički izazovi zahtijevaju zajedničke reakcije, ali i ukazuju na potrebu asertivnije uloge EU u regionu – kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović danas u Briselu na sastanku sa Fernandom Andersenom Gimaraešom, diplomatskim savjetnikom u Kabinetu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Ministar Radulović je podsjetio da je Crna Gora kao kredibilan kandidat za članstvo 100% usklađena sa odlukama i stavovima EU, uključujući pridruživanje restriktivnim mjerama protiv Ruske Federacije, koje nakon što ih Vlada usvoji, postaju dio pravnog sistema zemlje.

Diplomatski savjetnik Gimaraeš istakao je važnost solidarnosti u odgovoru na rat u Ukrajini, naglasivši da EU visoko cijeni činjenicu da je Crna Gora do sada ulagala napore koji su rezultirali potpunom usklađenošću. On je kazao da se uprkos veoma teškom momentu, posvećenost Unije Crnoj Gori ne dovodi u pitanje, ali i da je napredak na našem evropskom putu povezan sa rješavanjem političke krize, što bi donijelo deblokadu institucija i omogućilo rad zakonodavne i izvršne vlasti. Gimaraeš je dodao da EU ima puno razumijevanje u pogledu poteškoća koje bi kriza mogla uzrokovati, te istakao njenu spremnost da pruži ekonomsku i tehničku podršku.

Ističući da nakon eskalacije sukoba u Ukrajini i više nego ranije, zemlje kandidati svoj evropski put moraju posmatrati kao nacionalni interes, ministar Radulović rekao je da je ovaj proces dvosmjerna ulica. U tom kontekstu, on je naglasio neophodnost da Unija ubrzanjem procesa integracije po zaslugama jasno iskaže ohrabrenje zemljama koje su pokazale dosljednost, zbog čega se nalaze na spisku neprijateljskih država Ruske Federacije. Među njima su, kako je naveo, Crna Gora koja je uputila ovu Inicijativu, te zemlje sa statusom kandidata za članstvo u EU i NATO saveznice, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Zapadni Balkan je srce evropskog kontinenta i zaslužuje jasno iskazanu političku volju koja će proces integracije njegovih zemalja držati živim- kazao je šef crnogorske diplomatije Gimaraešu u Briselu, gdje učestvuje na Evropskom humanitarnom forumu u organizaciji EK i Francuske kao predsjedavajuće Savjetom EU.