CG Live

Vaš pogled na grad

Ministar Radulović na Konferenciji o Budućnosti Evrope

Imajući u vidu aktuelna dešavanja na geopolitičkoj sceni, najava francuskog predsjednika Emanuela Makrona da će se Evropa mijenjati brže i jače, može se razumjeti kao ohrabrujuća poruka za region Zapadnog Balkana – kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom online učešća na Konferenciji o budućnosti Evrope.

Takav kontekst, kako je kazao crnogorski šef diplomatije, posebno bi bio očekivan kada je riječ o državama koje imaju stoprocentnu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, među kojima je Crna Gora.

Na Konferenciji je učestvovao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj koji je kazao da sukob u Ukrajini pokazuje potrebu za snažnom Evropom, te pozvao na jedinstvo i solidarnost među evropskim zemljama.

Govoreći o ratu i humanitarnoj krizi u Ukrajini koji su danas veliki razlog zabrinutosti međunarodne javnosti, ministar Radulović je istakao da je za EU ovo ključni momenat da pokaže svoju snagu i dosljednost, te da sa jasnih pozicija uloži dodatne napore u promociji demokratskih i evropskih vrijednosti.

Kao jedini šef diplomatije sa Zapadnog Balkana koji učestvuje na događaju značajnom za skiciranje budućnosti EU i procesa njenog proširenja, ministar Radulović još jednom je potvrdio spremnost Crne Gore da nastavi da pruža doprinos radu Konferencije.