CG Live

Vaš pogled na grad

Ministarka Srzentić sastala se sa potpredsjednicom Vlade Kosova Emilijom Redžepi

Dizajniranje politika po mjeri svih, pristupačniji servisi za sve, primjena principa inkluzivnosti i jednakosti prioriteti su Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, a punom saradnjom sa ministarstvima u Vladi Kosova biće pokrenuti razvojni projekti za dobrobit građana obje države.

To je poručeno tokom sastanka ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić sa zamjenicom premijera u Vladi Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilijom Redžepi, a uz prisustvo kosovskog ministra za lokalnu samoupravu Elberta Krasniqija.

Sagovornice su ponovile da su odnosi Crne Gore i Kosova prijateljski uz veliki potencijal za zajedničku saradnju na brojnim poljima.

Ministarka Srzentić upoznala je zamjenicu premijera Redžepi sa aktivnostima Ministarstva u dijelu javne uprave, digitalne transformacije i medija, i istakla posvećenost crnogorskog tima da u punom kapacitetu sarađuje sa ministarstvima u Vladi Republike Kosovo u realizaciji zajedničkih inicijativa, posebno projekata u dijelu prekogranične saradnje.

“Osnaživanje žena, njihovo uključivanje u rad na visokorukovodnim pozicijama, pitanja osjetljivih grupa stanovništva, kao i djelovanje Ministarstva u skladu sa principima različitosti, jednakosti i inkluzije su jedna od naših zajedničkih tačaka susreta”, kazala je ministarka Srzentić.

Dodatno, kako je istakla ministarka Srzentić, “koristimo ovu posjetu da konkretizujemo buduće zajedničke inicijative, kako bismo kroz regionalne projekte doprinijeli cjelokupnom razvoju, i život građana obje države učinili boljim i kvalitetnijim”.

Tokom sastanka Srzentić je posebno naglasila da u narednom periodu trebamo zajedno usmjeriti napore na unapređenju položaja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu.

Zamjenica premijera Redžepi je u srdačnom razgovoru istakla prijateljske odnose dvije zemlje te naglasila zajednički interes za konkretne prekogranične projekte, ali i stavljanje u punu funkciju još jednog povezujućeg putnog pravca dvije zemlje na relaciji Plav-Murino-Čakor-Peć koji skraćuje komunikaciju za ove opštine, kao i njegov značaj za turizam u obje zemlje.

Redžepi je potvrdila opredjeljenje Vlade Kosova da se u saradnji sa Crnom Gorom dodatno unaprijedi položaj crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu.

Srzentić i Redžepi su saglasne da postoji zajednički interes za kvalitetnu i uzajamnu ekonomsku, turističku, kulturnu i svaku drugu saradnju, a za dobrobit građana obje države.