CG Live

Vaš pogled na grad

MVP: Osuđujemo agresiju Rusije i pozivamo da povuče vojne trupe iz Ukrajine

Ministarstvo vanjskih poslova osuđuje agresivnu akciju Rusije, koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, ugrožavanje života građana Ukrajine i opasno podrivanje evropske bezbjednosti. U ovim teškim i kompleksnim vremenima, neprihvatljivo je dovođenje u opasnost nedužnih civila, žena i djece, koji strahuju za svoje živote.

Pozivamo Rusiju, zajedno sa našim evropskim i NATO partnerima, da odmah prekine napade i povuče vojne trupe, te da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Crna Gora, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, insistira na potrebi traženja diplomatskog rješenja krize i smatra neprihvatljivim bilo koji vid agresije i dalje eskalacije.

Crna Gora izražava solidarnost sa ukrajinskim narodom i ostaje ujedinjena sa saveznicima u punoj podršci Ukrajini u cilju očuvanja njenih međunarodno priznatih granica.

Usljed vojnih akcija Rusije i usložnjavanja situacije, obavještavamo javnost da je ambasadorka Dragica Ponorac povučena iz Ukrajine, te da se u našoj ambasadi u Kijevu trenutno nalazi lokalno osoblje. Od ranog jutra, Ambasada Crne Gore je u intenzivnoj komunikaciji sa našim građanima koji se nalaze u Ukrajini, od kojih su pojedini izrazili interesovanje da napuste zemlju. Budući da su ukrajinske vlasti informisale da je vazdušni saobraćaj zatvoren, iz Ambasade ističu da je povratak moguć kopnenim putem, međutim istovremeno upozoravaju da su putevi opterećeni usljed velikog broja građana koji žele da napuste grad.

Ovom prilikom, Ministarstvo vanjskih poslova ponovo apeluje na crnogorske građane da napuste Ukrajinu, napominjući da su osim Ambasade u Kijevu, na raspolaganju i ambasade u Rumuniji, Poljskoj i Mađarskoj, u cilju obezbjeđivanja svih potrebnih informacija.

Takođe, Generalni direktorat za konzularne poslove i dijasporu Ministarstva vanjskih poslova dostupan je u punom kapacitetu, stoga svi zainteresovani građani mogu kontaktirati na broj 067070716 i mail arhiva.konzularno@mfa.gov.me.