CG Live

Vaš pogled na grad

Obuka saobracajne policije

Obuka službenika saobraćajne policije

U periodu od 16.-20. maja u okviru projekta „Technical assistance for Capacity Support to the Transport Sector and EU Acquis Alignment in Montenegro“ Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Upravom policije-Odsjek za bezbjednost saobraćaja organizovalo je novu obuku službenika saobraćajne policije za evidentiranje podataka o saobraćajnim nezgodama po CADaS protokolu.

Evropska komisija je prepoznala značaj harmonizacije podataka o saobraćajnim nezgodama na evropskom nivou, i u tom smislu definisala je CADaS protokol (Common Accident Data Set) kojim je definisan osnovni set podataka o saobraćajnim nezgodama, čijim prikuplјanjem od strane svih država, koje dostavlјaju podatke u CARE bazu podataka, treba da se obezbijedi uporedivost podataka o saobraćajnim nezgodama na evropskom nivou.

U prethodnom periodu sprovedena je detaljna analiza postojećeg stanja u procesima prikupljanja podataka o saobraćajnim nezgodama i evidentiranja u bazu podataka. Pored toga, izrađen je i novi obrazac – Zapisnika o uviđaju, koji sadrži sve neophodne podatke u skladu sa zahtjevima EU, kao i Uputstvo o korišćenju novog obrasca Zapisnika i sprovedena je obuka 40 službenika saobraćajne policije, koji prikupljaju podatke o saobraćajnim nezgodama na uviđajima saobraćajnih nezgoda.

Obuka dodatnih 40 službenika saobraćajne policije i primjena novog Zapisnika o uviđaju sa saobraćajne nezgode omogućiće uporedivost podataka o saobraćajnim nezgodama na nivou EU kao i bolju analizu postojećeg stanja i identifikaciju problema u bezbjednosti saobraćaja na putevima, iz čega će proizaći strateška dokumenta i kvalitetno upravljanje bezbjednošću saobraćaja na putevima.

.