CG Live

Vaš pogled na grad

Odluke Evropskog savjeta za nabavku gasa koje obuhvataju Crnu Goru ohrabrenje našoj zemlji

Crna Gora pozdravlja zaključke Evropskog savjeta koji će osigurati nabavku gasa za Evropsku uniju, ali i zemlje Zapadnog Balkana, uključujući našu državu – kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović povodom zaključaka ovog tijela.

Oni su uslijedili nakon dvodnevnog sastanka i razmjene mišljenja sa predsjednikom SAD-a o transatlantskoj saradnji, u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu, bezbjednosti i odbrane, energetske situacije, ekonomskih pitanja, pandemije Kovida – 19 i vanjskih odnosa.

Kada je u pitanju energetska sigurnost, donesene su važne odluke koje će dovesti do smanjivanja zavisnosti od ruskih izvora energije. Očekuje se da će do kraja maja biti urađena sveobuhvatna analiza u cilju efikasnijeg snabdijevanja zemalja članica EU gasom, tečnim prirodnim gasom i hidrogenom. Fokus će biti na politici skladištenja gasa, posebno kada je riječ o državama sa značajnim kapacitetima u tom smislu, u cilju obezbjeđenja pravične ravnoteže kroz uspostavljanje neophodnih mehanizama solidarnosti i kompenzacije.

Tim povodom, šef crnogorske diplomatije kazao je da ga ohrabruje to što evropski partneri nisu zaboravili Crnu Goru i države Zapadnog Balkana, što se jasno vidi iz zaključaka sa sastanka Evropskog savjeta koji predviđa da ćemo biti dio ovog projekta.

Dobrovoljna zajednička kupovina gasa, tečnog prirodnog gasa i hidrogena doprinijeće smanjenju cijena energenata, a ova platforma za nabavku biće otovorena i za Crnu Goru na čemu sam veoma zahvalan, dodao je Radulović.

Sada su nam, više nego ikada, potrebni solidarnost i jasni signali da vrata EU nijesu zatvorena i da ćemo, u skladu sa napretkom koji ostvarujemo, svakodnevno biti bliži članstvu, zaključio je ministar Radulović.