CG Live

Vaš pogled na grad

Saopštenje: Počinje gradnja Klinike za mentalno zdravlje u Podgorici

Saopštenje: Počinje gradnja Klinike za mentalno zdravlje u Podgorici

Delegacija Uprave javnih radova, na čelu sa direktorom Borom Lučićem, prisustvovala je svečanosti povodom postavljanja kamena temeljca za izgradnju Klinike za mentalno zdravlje, u okviru Kliničkog centra Crne Gore, koji su položili danas predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i direktorica Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović.

Izgradnja Klinike za mentalno zdravlje je projekat koji naš zdravstveni sistem podiže na viši nivo i kojim ćemo dobiti kvalitetne zdravstvene sadržaje za naše sugrađane. Gradi se na platou pored Klinike za onkologiju i nosiće ime doktora Dušana Kosovića.

Direktor Uprave javnih radova Boro Lučić ističe da ovaj projekat simbolizuje nastavak dobre saradnje Uprave i Ministarstva zdravlja, što doprinosi unapređenju zdravstvenog sistema Crne Gore i pružanju kvalitetnih usluga građanima naše države.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je nakon više decenije počela izgradnja ozbiljnih objekata u zdravstvu.

“Čast mi je i zadovoljstvo da konačno počinjemo da radimo ono što smo neopravdano zaboravili, a to je da radimo na jačanju infrastrukture u zdravstvu. Moramo da pokrenemo veliku ofanzivu kada je u pitanju poboljšanje ukupne zdravstvene infrastrukture u Crnoj Gori”, naglasio je Abazović.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je istakao da je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Upravom javnih radova  pokrenulo i ostale aktivnosti na realizaciji projekata u zdravstvu.

Raspisan je tender za rekonstrukciju JZU Specijalne bolnice za ortopediju , neurohirurgiju i neurologiju „Vaso Ćuković“ u Risnu. Kao i tender za izvođenje radova na sanaciji objekta i unapređenju funkcionisanja ambulante „dr Niko Miljanić“ u Velimlju.

Objekat Klinike sa mentalno zdravlje je spratnosti S+P+2. Ukupna bruto površina objekta sa suterenom  je 3564,76 m2.

U okviru Klinike će postojati odjeljenje za dječiju i adoloscentnu psihijatriju gdje će biti uslova za hospitalizaciju djece.

Uprava javnih radova je sprovela proceduru odabira izvođača radova i stručnog nadzora i zaključila ugovore.

Izvođač radova je Konzorcijum IGP “Fidija” d.o.o. Podgorica – “Geo Max Group” d.o.o. Podgorica – “Entext” inženjering” doo Podgorica – “Stambeno” d.o.o. Nikšić, a ugovorena vrijednost radova iznosi 5.992.151,00 € bez pdv-a, pdv 1.258.351,71 €, ukupno 7.250.502,72 € sa pdv-om. Stručni nadzor je “Urbi.pro” doo Podgorica. Ugovorena vrijednost usluga iznosi 52.800,00 € bez pdv-a, pdv 11.088,00 €, ukupno 63.888,00 € sa pdv-om.

Ugovoreni rok završetka radova je 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Izgradnja Klinike za mentalno zdravlje finansiraće se iz Kapitalnog budžeta.

Realizacija ovog kapitalnog projekta doprinijeće razvoju zdravstvenog sistema Crne Gore. Kao i otvaranju novih radnih mjesta kao i kvalitetnijih uslova za rad zaposlenih.