CG Live

Vaš pogled na grad

Potpisan Memorandum o razumijevanju Ministarstva odbrane i Kanadske privredne korporacije

Ministarka odbrane Crne Gore, prof. dr Olivera Injac i ambasador Kanade u Crnoj Gori, Žil Norman, potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva odbrane Crne Gore i Kanadske privredne korporacije (Canadian Commercial Corporation, CCC).

Memorandum predstavlja osnov za kreiranje pravnih okvira u okviru kojih Ministarstvo odbrane može, u skladu sa prioritetima, pokrenuti procedure nabavki za potrebe Vojske Crne Gore.

Ministarka Injac se zahvalila na sveobuhvatnoj podršci Kanade u prethodnom periodu, te naglasila važnost prethodnog Memoranduma o razumijevanju, potpisanog 2017. godine, za nabavku pet višenamjenskih multifunkcinalnih BELL helikoptera, koji su Vojsci Crne Gore isporučeni u periodu između 2018. i 2021. godine.

Injac je navela da je odbrambena saradnja Crne Gore i Kanade izuzetno sadržajna i kvalitetna, što potvrđuje saradnja u okviru Ojačanog prisustva na Istoku (eFP), unutar borbene grupe u Letoniji, koju predvodi Kanada, a u kojoj Crna Gora učestvuje od decembra 2018. godine, pružajući konstantan doprinos međunarodnoj stabilnosti.

Ambasador Norman je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma, kao i uvjerenje da će dokument biti temelj dalje uspješne saradnje dvije zemlje u domenu odbrane. Osvrnuo se na saradnju u okviru eFP, te pohvalio intenzivan doprinos Crne Gore sistemu kolektivne bezbjednosti kada je riječ o međunarodnim misijama.