CG Live

Vaš pogled na grad

Saopštenje MVP

Budući da se MVP javilo još dvoje crnogorskih državljana, na današnji dan u Ukrajini nalazi se njih devetoro koji su izrazili interesovanje da napuste zemlju. Četvoro naših državljana danas je uspjelo izaći iz Ukrajine, dok je njih troje na putu ka graničnim prelazima.

Naši državljani, sportisti Latković i Popović na putu su prema mađarskoj granici, kako bi ubrzali svoj povratak kući.

Zbog velikog interesovanja javnosti informišemo da je prethodno Ambasada Crne Gore u Poljskoj diplomatskim putem zatražila od Ambasade Ukrajine u Varšavi, kao i od MVP Poljske i njihove granične policije da pomognu i omoguće nesmetan izlazak iz Ukrajine na teritoriju Poljske za dvojicu naših sportista. Takođe, naša otpravnica poslova Mumin provela je noć na poljsko-ukrajinskoj granici, čineći sve kako bi oni prešli na sigurno. Još jednom informišemo javnost da su naši sportisti u kontinuitetu bili u kontaktu sa našim diplomatskim predstavnicima, dok će ih u slučaju odlaska na mađarsku granicu, dočekati otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u toj zemlji, kao i ostale crnogorske državljane koji su do sada izašli iz Ukrajine.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović od samog početka uključen je u slučajeve svih naših državljana, znajući imenom i prezimenom svakog ko se našao u nevolji. U konkretnom slučaju dvojice naših košarkaša, razgovarao je više puta sa njihovim porodicama kao i sa KSCG.

Osim sa crnogorskim državljanima koji su na putu, MVP i kolege iz Ambasade Crne Gore u Ukrajini, u kontaktu su i sa našim državljanima koji su ostali u Kijevu, Ivano-Frankivsku i Dnjepru.

Naša Ambasada u Kijevu, uprkos bombama i vanrednom stanju, iz skloništa radi kako bi pružila pomoć svima kojima je pomoć potrebna i u stalnom je kontaktu sa svim našim državljanima.

Imajući u vidu činjenicu da nijedna država do sada nije organizovala evakuaciju, MVP i njegova diplomatsko-konzularna mreža čine sve da u granicama mogućeg u ovom trenutku doprinesu da naši ljudi budu bezbjedni.

U Kijevu je na snazi policijski čas, i svima je savjetovano da ostanu u skloništima. Naša Ambasada u Kijevu informiše da naši državljani u ovom trenutku imaju hrane, te da će ih ukoliko dođe do privremenog prekida vatre, istog časa informisati da je moguće napustiti zemlju. Takođe, navode da dio naših državljana posjeduje motorna vozila, te bi mogli samostalno napustiti državu kad okolnosti dozvole.

Napominjemo važnu činjenicu da je u ovom trenutku u Kijevu na snazi policijski čas i da nije moguće napustiti skloništa ili kuće, unajmiti vozilo i vozača kojim bi se neko prevezao do granice.