CG Live

Vaš pogled na grad

ČOKOVIĆ: LJEŠTANICU BRANE, A NE ZNAJU NI GDJE SE NALAZI

Povodom najavljene izgradnje mini hidroelektarne na rijeci Lještanici iz NVO “Novi put”, tvrde da su u odbranu rijeka na sjeveru stali oni koji ni ne znaju gdje se te rijeke nalaze.

“Svakako smo za razgovor i uvažavanje primjedbi građana, ali se konačno mora javno progovoriti o onim koji na najbrutalniji način zloupotrebljavaju svoju poziciju, kao i medijski uticaj koji imaju, da bi u prvi plan postavili svoje lične ispred javnih interesa. Naprasno su počeli da nam u goste dolaze „eminentne“, „krovne“ i „stručne“ „zelene “organizacije iz Podgorice. Organizacije koje su postale poznate po tome što su se do juče borile protiv visokih brana na Morači i tada kao rešenje ili alternativu upravo su nudile i predlagale gradnju minihidroelektrana na malim rijekama poput Lještanice, Ljuboviđe, Šekularske rijeke, Bistrice”, kaže izvršni direktor NVO Novi put, Vehbo Čoković i dodaje da kada se gradila mHE „Vrelo“ u Tomaševu, niti jedna jedina NVO se nije oglasila niti se bunila protiv gradnje, kao što ni jedna od njih nije ni prisustvovala bilo kojoj javnoj raspravi.

“Jednostavno, oni su protiv nečega ili nekoga i tačka. Ali ni to nije problem da ovi multipraktik stručnjaci koji rade po diktatu svojih osnivača, odnosno šefova, ne postupaju selektivno i u nekim slučajevima gradnje mHE uopšte ne reaguju, kao što je to bilo sa slučajevima gradnje čak dvije mHE na Bjelojevičkoj rijeci, ili gradnjiu mHE „Ljevak“ u opštini Mojkovac i koja se nalazi na korak od granice NP „Durmitor“ čiji se kanjon nalazi pod dvostrukom zaštitom, kao svjetska kulturna i prirodna baština”, naglašava Čoković.