CG Live

Vaš pogled na grad

Danas je Svetski dan čokolade

U cijelom svetu se 07. jula objeležava Dan čokolade kojim se slavi dolazak čokolade u Evropu još davne 1550. godine.

Ovaj dan je vrlo značajan jer milijardu ljudi svakodnevno jede čokoladu. Interesantno je da je čokolada jedina jestiva namirnica koja se topi na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tela i to je razlog zašto se topi u ustima.

Čokolada spada u najstarije napitke poznate čovjeku. Čokolada vodi porijeklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada.

Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem. Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrijevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter.