CG Live

Vaš pogled na grad

DANAS POČINJU LIKOVNI SUSRETI “SLIKARI LAZOVIĆI”

Zbog trenutne epidemiološke situacije sa virusom COVID – 19, II međunarodni likovni susreti „Slikari Lazovići“ održaće se u online formi, od 19. do 26. avgusta, saopštili su iz JU Muzej Bijelo Polje.

Naime, organizator ovih Susreta, JU Muzej Bijelo Polje je u međusobnoj elektronskoj komunikaciji napravio dogovor sa deset umjetnika da uzmu učešće na ovoj prestižnoj manifestaciji i da dostave po jedno umjetničko djelo kako se ne bi prekidala tradicija, a da iduće godine isti slikari budu učesnici III Susreta na kojim bi stvorili još po jedno umjetničko djelo.

“Takođe, Umjetnički savjet susreta je odlučio da fokus II Internacionalnih likovnih susreta bude na izradi novog izdanja monografije „Slikari Lazovići i njihovo doba“, zbog značaja ove slikarske porodice za razvoj slikarstva u našoj državi i šire, u okruženju. Autor monografije je veliki poznavalac rada ove slikarske porodice i istaknuti istoričar umjetnosti, Dragiša Milosavljević”, navodi se u saopštenju JU Muzej Bijelo Polje.

Cilj manifestacije je, kako podjsećaju organizatori, afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte kojom se značajno doprinosi popularizaciji i očuvanju veoma bogate slikarske tradicije koju nesumnjivo ima Bijelo Polje predstavljene kroz slikarsko umijeće znamenite slikarske porodice Lazović iz Bijelog Polja – čija je umjetnost bila nadaleko poznata i bila temelj razvoja slikarske umjetnosti krajem 18 do druge polovine 19 vijeka, ne samo Bijelog Polja, već i šire.

“Takođe, kroz uključivanje u rad slikara i drugih umjetnika iz Crne Gore i inostranstva, značajno se doprinisi uneprijeđenju kulturnog života u Bijelom Polju, a kulturnoj javnosti i široj publici približiava se bogato kulturno-istorijsko nasljeđe naše sredine i Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Sredstva za finansiranje Susreta opredijeljena su Budžetom opštine, a štampanje monografije „Slikari Lazovići“ sufinansiraće Ministarstvo kulture kroz Program razvoja kulture na sjeveru u 2020. godini.