CG Live

Vaš pogled na grad

Delegacija Ministarstva kapitalnih investicija učestvuje na trećem Samitu energetike Trebinje 2022 (SET)

Delegacija Ministarstva kapitalnih investicija predvođena državnim sekretarom Markom Perunovićem i direktorom Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost Vladimirom Durutovićem učestvuje na trećem Samitu energetike Trebinje 2022 (SET) koji je počeo danas u Trebinju i koji okuplja gotovo sve čelne ljude energetskog sektora iz regiona.

Teme Trećeg samita su dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu, razvoj gasovodne infrastrukture u regionu u funkciji bezbjednosti snabdijevanja.

Imajući u vidu da će SET 2022 na jednom mjestu okupiti gotovo sve najznačajnije kompanije iz energetskog sektora regiona, to će biti i idealno mjesto za ostvarivanje novih poslovnih partnerstava i prezentacije proizvoda i dostignuća.

Na panelima će biti riječi i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, izazovima dalje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama /ETS/, energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Prvog dana samita, državni sekretar Perunović govorio je na panelu Razvoj regionalne gasovodne infrastrukture i diversifikacija u regionu u funkciji sigurnosti snabdijevanja gasom

Samit će trajati do petka, 18. marta, a na skupu će u deset odvojenih panela učestvovati oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona. Jedan od pokrovitelja ovogodišnjeg trodnevnog samita je i Elektroprivreda Crne Gore.